STANIVUKOVIĆ VRAĆA OBILJEŽJA IZ KRALJEVINE JUGOSLAVIJE: Da li će uz dvoglavog orla biti i šahovnica?

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je očigledno već zagazio u kampanju s obzirom na to da je najavio “povratak Banje Luke korjenima” u vidu postavljanja dvoglavog orla i ptice soko na javne institucije.

On je kazao da će dvoglavi orao biti postavljen na Banski dvor, a skulptura orla na zgradu nekadašnjeg “Sokolskog doma”, a buduće sportske gimnazije.

“Dvoglavi orao je simbol naše državnosti, koji su ustaše davne 1941. skinule… Soko u našim epskim pjesmama uvijek je bio simbol slobode, hrabrosti i spretnosti, kao i simbol naših vladarskih dinastija”, kazao je Stanivuković.

U objavi je Stanivuković podijelio i fotografije ovih građevina iz prošlosti na kojima se vidi kako su skulpture nekada izgledale.

“Za nas nova Banja Luka znači ići prema naprijed, graditi i raditi, ali i vraćati se svojim korijenima i istoriji, kao i vratiti Banjoj Luci stari duh i sjaj”, poručio je.

Međutim, na dvoglavom orlu iz Kraljevine Jugoslavije je pored četiri S, stajao i simbol šahovnice, kao i detalj sa grba Slovenije. Stoga ćemo tek vidjeti da li će se Stanivuković zaista vratiti istoriji ili samo jednom dijelu, po ličnom odabiru.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas