STATISTIKA EUROSTATA: 42 posto Hrvata ne može priuštiti odlazak na more

Od stotinu Hrvata njih 42 prošle godine nisu imali dovoljno novca da bi otputovali na godišnji odmor, a po ovom kriteriju od Hrvatske su u EU bile gore samo Rumunija, Bugarska i Grčka, piše Večernji list.

Najnoviji podaci statističkog ureda Evropske unije Eurostata pokazuju da sedmicu dana putovanja na godišnji odmor nije moglo priuštiti 7.6 posto Luksemburžana i 10.2 posto Šveđana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Nizozemska i Danska, u kojima si sedmicu dana za godišnji ne može priuštiti 12 posto građana.

Na dnu ove liste nalaze se Rumuni kojih čak 62.5 posto o odlasku sedam dana na godišnji odmor može samo sanjati. Uz Rumuniju, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gdje putovanja ne može priuštiti 48.8, odnosno 43.8 posto građana.

Sedmicu dana putovanja na godišnji ne može priuštiti 41 posto Mađara, 34.2 posto Italijana, 33.8 posto Slovaka, 27.6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16.7 posto Slovenaca i 13.8 posto Austrijanaca.

Prosjek EU je 28.5 posto. Eurostat je ove podatke objavio na zahtjev ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu. Prema vlastitim izjavama, 21.9 posto ljudi u Njemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednosedmično putovanje na odmor u 2022. godini.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas