“ŠTO NA PODU SPAVAŠ”: Dramska predstava na festivalima TESZT i na 68. Sterijinom pozorju

Foto: urbanmagazin.ba

Dramska predstava “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića, rađena u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića, izvedena je protekle večeri na Međunarodnom festivalu TESZT u Temišvaru.

Festival TESZT jedan od najvažnijih projekata Mađarskog državnog pozorišta Csiky Gergely, Međunarodni pozorišni festival u Temišvaru – TESZT, organizuje se svake godine od 2008. Ova manifestacija je međunarodnog karaktera i ima za cilj da promoviše znanje o multikulturalizmu i informiše javnost o najnovijim pozorišnim djelima u regionu. Festival djeluje kao platforma za kulturnu razmjenu, ali i kao poziv na dijalog s umjetnicima i drugim stručnjacima u ovoj oblasti.

Zbog svog posebnog položaja, Temišvar se nalazi na raskršću nekoliko različitih kultura. Sa geografske tačke gledišta, blizu je i Budimpešte i Beograda, ali pored ove dvije multikulturalne prestonice, Temišvar se nalazi u blizini Arada, Novog Sada, Subotice i Segedina.

Ovogodišnje 68. Sterijino pozorje, pod sloganom „Čovečnost – usponi i sunovrati“, održat će se u Novom Sadu od 26. maja do 3. juna.

U sklopu takmičarskog dijela naći će se i dramska predstava „Što na podu spavaš“autora Darka Cvijetića, rađena u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića.

Festival će svečanom besjedom u petak 26. maja u 20:00 sati otvoriti reditelj i dobitnik Sterijine nagrade Jagoš Marković.

O Sterijinim nagradama odlučivat će Žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, predsjednica, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel. U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći uživati i u tri predstave u Međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

Darko Cvijetić je pjesnik koji, poput Marine Abramović u Balkan baroque, sedi zatrpan kostima nevinih žrtava jugoslovenskih ratova. Daje im glas i smisao, nadu da nisu uzalud postojali i da njihovo stradanje, budemo li znali da čitamo Darkove knjige, nije bilo uzaludno i da ćemo nakon svega shvatiti da su narodi na ovim prostorima do te mjere povezani i prepleteni da je nemoguće naneti zlo drugome, a da istovremeno ne nanesete zlo i sebi“, zapisao je Kokan Mladenović.

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimska rješenja uradila je Marita Čopo, autorica muzike je Irena Popović Dragović, dok je saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

“Što na podu spavaš” je koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Izvor: urbanmagazin.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas