MEDICINARI U HNK: Prekidaju trosedmični štrajk, povećaće im platu za 20, odnosno 50 posto

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Za vrijeme trajanja štrajka medicinski radnici pružali su usluge samo hitnim pacijentima

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odobrila je povećanje plaća za djelatnike u zdravstvu pa će biti okončan troiposedmični štrajk 4000 medicinara, zbog čega su najviše trpjeli građani koji su u tome razdoblju mogli dobiti samo hitne medicinske usluge.

Na prijedlog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi na današnjoj sjednici kantonske vlade odobreno je potpisivanje Kolektivnog ugovora s medicinarima koji predviđa povećanje njihovih plaća za 20 posto u sljedeće dvije godine. Uz to, naknada za noćni rad medicinskim sestrama i tehničarima će s 30 posto biti uvećana na 50 posto.

Imenovana je nova vlada

Za potpisivanje Kolektivnog ugovora vlada je ovlastila resornog ministra Milenka Bevandu. Sindikati koji su započeli opći štrajk početkom studenog insistirali su na povećanju plaća za 30 posto tokom dvije godine, no postignut je u međuvremenu dogovor o 20-postotnom povećanju plaća, prenosi Hina.

U međuvremenu je u ovom kantonu sa sjedištem u Mostaru imenovana nova vlada, punih godinu dana nakon okončanih izbora, koja je postigla dogovor s medicinskim radnicima. Predsjednik sindikalne organizacije Sveučilišne kliničke bolnice na Bijelom brijegu u Mostaru Ivica Anić rekao je kako će medicinari sa štrajkom prestati sljedeće sedmice nakon što se potpiše kolektivni ugovor s vladom.

Za vrijeme trajanja štrajka medicinski radnici pružali su usluge samo hitnim pacijentima. Na taj način bili su pogođeni pacijenti iz većeg dijela Hercegovine, budući da usluge nisu mogli dobiti u najvećoj bolnici, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas