SUĐENJE PROTIV DODIKA I LUKIĆA: Sud BiH odbio prijedlog da se sasluša Christian Schmidt

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen za je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakona koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza.

Tužilaštvo BiH je danas završilo sa izvođenjem materijalnih dokaza koje su prikupili protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Miloša Lukića, optuženih za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Prethodno je sutkinja Suda BiH Sena Uzunović pročitala odluku kojom je sud odbio prijedlog Dodikove odbrane da se saslušaju Schmidt, profesor Michael Gestinger i Nenad Stevandić. Istovremeno, prihvaćeni su prijedlozi da se saslušaju predsjednica Vijeća naroda RS Srebrenka Golić, te Jelena Pajić Bastinac, kao i da se u sudski spis prilože određeni materijalni dokazi. Također je prihvaćen prijedlog Lukićeve odbrane da se saslušaju Dalibor Panić i Goran Bosančić.

Dodikova odbrana će na sljedećem ročištu zakazanom za 19. juni početi sa izvođenjem svojih dokaza.

Optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen za je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakona koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza. Podsjetimo da su ti zakoni propisivali da se na području RS neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti da će se u entitetskom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. izglasala Narodna skupština Republike Srpske, da bi ih Schmidt poništio 1. jula 2023., dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala. Isti dan je Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas