SUMNJA NA TRGOVINU NARKOTICIMA I PRANJE NOVCA: Uhapšeni Alem Hodović i Dženis Kadrić

Foto: Dženis Kadrić (lijevo) i Alem Hodović

Hodović i Kadrić su konektovani na Edina Gačanina, označenog kao jednog od najvećih trgovaca narkoticima u svijetu. Osumnjičeni su da su novac stečen (pre)prodajom narkotika koristili su za kupovinu pokretne i nepokretne imovine u Bosni i Hercegovini.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo danas su uhapsili Alema Hodovića i Dženisa Kadrića. Prema saopštenju Tužilaštva BiH koje je dalo nalog za hapšenje, oni su osumnjičeni za djela organizovanog kriminala povezanog sa međunarodnim prometom velikih količina narkotika, kao i pranje novca. Pojednostavljeno rečeno, novac stečen (pre)prodajom narkotika koristili su za kupovinu pokretne i nepokretne imovine u Bosni i Hercegovini.

Istragu vodi tzv „Sky tim“  državnog tužilaštva.

Uporedo se vrši i pretres firme „E.S. TECH d.o.o Sarajevo“ u kojoj Hodović ima funkciju direktora.

Kompanija E.S. Tech, prema svojevremenoj istrazi SIPA-e  je imala transakcije sa firmom STAR BUILDING BVB-a čije je sjedište u belgijskom gradu Antverpen. U pitanju je uplata u iznosu od 91 hiljade eura, koja je naznačena kao “uplata od ino partnera”.

iz izvještaja SIPA-e

I Hodović i Kadrić, prema medijskim napisima, povezani su sa Edinom Gačaninom.  Gačanin je prije godinu dana stavljen na “crnu listu” SAD-a. U obrazloženju američke administracije navedeno je kako je Gačanin  jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom, da je vođa kartela Tito i Dino, a koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

„Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom“, navedeno je iz SAD-a.

Gačanin je 2022. godine uhapšen u Dubaiju. Po zahtjevu nizozemskog pravosuđa izručen je ovoj državi gdje je po sklopljenoj nagodbi osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura za šverc 2,4 tone kokaina.

Dženis Kadrić, bivši pripadnik Specijalne jedinice FUP-a, je po napuštanju jedinice otišao u Dubai, te bio angažovan na Gačaninovom obezbjeđenju.

Kadrić je krajem prošle godine bio privođen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo po dolasku iz Dubaija, ali po sasvim drugom osnovu.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas