Tužilaštvo BiH izdalo naredbu o istrazi protiv Dodika i Lukića

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i izdalo naredbu o istrazi protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika Republike Srpske zbog kršenja krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Dodik je potpisao ukaze a Lukić objavio zakone koje je Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, stavio van snage.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine potvrdili su da je formiran predmet i otvorena istraga a da tužilački tim čine tri tužioca. Oni zajedno sa pripadnicima SIPA i ostalim bezbjednosnim službama preduzimaju sve potrebne aktivnosti, soapšteno je iz Tužilaštva BiH.

Milorad Dodik je potpisao ukaze na dva zakona koja je Kristijan Šmit stavio van snage a Miloš Lukić je te zakone objavio u Službenom glasniku Republike Srpske. Lukić je to uradio čim je imenovan za novog direktora Službenog glasnika jer je prethodni direktor podnio ostavku kao i direktor prije njega.

U međuvremenu je i banjalučko Okružno tužilaštvo formiralo predmet protiv Kristijana Šmita po krivičnoj prijavi koju je podnio Milorad Dodik.

Danas je u Banjaluci održan sastanak predstavnika vlasti i funkcionera na republičkom i državnom nivou. Zaključak je da je Republika Srpska politički i finansijski stabilna a da se to pokušava urušiti djelovanjem van Republike Srpske. Zvanično nije bilo riječi o kašnjenju plata i neuplaćivanju doprinosa ali ni o predmetu Tužilaštva BiH.

Ne znam kako će bilo koji tužilac BiH doći u Republiku Srpsku, neće im biti lagodno“, rekao je direktor Civilne zaštite Republike Srpske i član Ujedinjene Srpske Milan Novitović koji je inače i sam prošle godine bio hapšen po nalogu Republičkog tužilaštva Republike Srpske zbog sumnji u zloupotrebu položaja.

Izvor: GERILA info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas