TUŽILAŠTVO ĆUTI: Ni poslije 5 godina ne znaju se nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića!

Tadašnji ministar policije Dragan Lukač i predsjednik RS Milorad Dodik su tvrdili da napad nije politički motivisan ali ih iz tužilaštva nikad nisu zvali na saslušanje da objasne na čemu zasnivaju te svoje tvrdnje.

Prije tačno pet godina dogodio se pokušaj atentata na Vladimira Kovačevića, novinara naše redakcije, i to na ulazu u zgradu u kojoj živi u naselju Obilićevo, a iako su napadaču pohapšeni i kasnije presuđeni, imena nalogodavaca nikada se nisu saznala.

On je na današnjoj konferenciji za medije, pred zgradom okružnog javnog tužilaštva (OJT) Banjaluka, rekao da posebno brine što se iz OJT nisu ni potrudili da saznaju imena nalogodavaca iako im je on dao indicije na koje osobe sumnja da stoje iza napada na njega.

Kovačević, tada novinar BN televizije i portala Gerila, napadnut je ispred svog stana u banjalučkom naselju Obilićevo dok se vraćao sa posla.

“Ni nakon pet godina Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije učinilo maltene ništa da nam otkrije imena nalogodavaca napada. Znamo svi priču da su napadači na mene ubrzo uhapšeni, da su osuđeni, da su odležali svoje zatvorske kazne. Čini mi se da se upravo tom pričom zadovoljava OJT, ali čini mi se i kompletna javnost, ili bar većina javnosti u Srpskoj”, rekao je Kovačević.
Podsjećamo, uveče oko 20 časova tog 26. avgusta 2018. godine dva maskirana muškarca mučki su napala Kovačevića koji se kući vraćao sa izvještavanja sa protesta grupe Pravda za Davida a tada je bio i član redakcije BN televizije. On je tada zadobio teške tjelesne povrede a OJT je slučaj okarakterisalo kao pokušaj ubistva.
Podsjetimo, za pokušaj ubistva Vladimira Kovačeviča, uhapšeni su Marko Čolić, koji je osuđen na pet godina zatvora i Nedeljko Dukić, osuđen na  četiri godine.

“Niko nije prstom mrdnuo da nam otkrije ko su nalogodavci napada. Ako pitate tužilaštvo, a ja sam ih pitao u nekoliko navrata, oni će reći da su učinili sve da otkriju imena nalogodavaca. A to “sve što je u njihovoj moći’ svodi se na to da su oni pitali napadače odnosno izvršioce da li postoji nalogodavac i da su im ovi odrično odgovorili. Dakle, oni su, kako to kažu pravnici, poklonili punu vjeru iskazima napadača, bez obzira na to što sam na prvom saslušanju ili davanju izjave nakon što sam izašao iz bolnice rekao na koga sumnjam i zbog čega”, istakao je Kovačević.

On je podsjetio da su netom poslije napada na njega u javnost izašli tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  koji su tada tvrdili da napad nije politički motivisan.

“Logično je bilo, a to je mišljenje i nekih pravnika, da je tužilaštvo tada trebalo pozvati i Dodika i Lukača da ih pita na osnovu čega zasnivaju te tvrdnje. Odnosno, ako znaju da napad nije politički motivisan, onda možda znaju na osnovu čega je motivisan. Ni njih dvojica nisu uopšte pozvani da daju izjavu, tako da sam ja apsolutno nezadovoljan načinom na koji ne tužilaštvo radilo, tj. nije radilo da otkrije nalogodavce”, dodao je  Kovačević.

On je naveo i slučaj ubistva Slaviše Krunića, banjalučkog biznismena, u kojem takođe, kako navodi, nije postojala i ne postoji želja tužilaštva da se saznaju nalogodavci u tom ubistvu.

“Pazite, imate situaciju, hvala Bogu nisu isti slučajevi, ali u pitanju je ubistvo Slaviše Krunića. Tu se sudi ljudima koji su osumnjičeni da su izvršili ubistvo, a niko ne postavlja pitanje ko su nalogodavci. Jasno je meni da ne mogu očekivati da se otkrije nalogodavac u mom slučaju, kada ne može u potpunosti biti rasvijetljeno ubistvo čovjeka koji je imao armiju iza sebe. Ali i dalje mogu da govorim da nisam zadovoljan kako je tužilaštvo radilo i kako radi, da upirem prstom da ne postoji interes za to”, dodao je Kovačević.

Poručuje i da nema problem sa ljudima koji su pokušali da ga ubiju jer su odslužili svoje kazne.

“Mislim da kad razdvojimo priče, tu je napravljen dobar posao, pa čak i policije, jer ljudi koji su radili na tom slučaju i koje lično poznajem, jesu se potrudili, iako je to bio sticaj okolnosti jer se jedan od napadača pogriješio, pa se vratio, pa su ga komšije vidjele u koji kombi je ušao. To je pomoglo policiji. Zato mislim da su kazne koje su oni dobili dobra poruka za neke puke izvršioce napada na novinare, da mogu očekivati visoke zatvorske kazne. Ali opet kažem, poruka za one koji naruče to, jeste da to mogu učiniti, odgovaraće za vas neko drugi, možete platiti ali nećete odgovarati”, zaključio je Kovačević.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas