TUŽILAŠTVO KS ARHIVIRALO KUPOVINU HOTELA IGMAN: Tužioce ne zanima porijeklo višemilionske investicije iz Dubaija

Iako su polovinom marta 2022. tadašnjoj glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji usta bila puna priče o formiranom krivičnom predmetu, tužilac za “interne operacije” odluku o nesprovođenju istrage potpisao je 11. novembra. Bez posebnog obrazloženja spram dostavljenih dokaza, u kantonalnom tužilaštvu samo su utvrdili da djelo nije krivično. Porijeklo novca firme „The Place“ Emira Granova i „investitora iz Dubaija“ nikome nije zasmetalo. 

Još jedan sumnjiv slučaj u Bosni i Hercegovini tužiocima nije bio interesantan. Postupajući u slučaju kupovine hotela Igman u februaru 2022. godine predmetni tužilac odlučio je da ne provodi istragu. Njegovo ime u Tužilaštvu Kantona Sarajevo ne otkrivaju javnosti. Poručuju da je to podatak internog karaktera.

Iako su polovinom marta te godine tadašnjoj glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji usta bila puna priče o formiranom krivičnom predmetu, tužilac za “interne operacije” odluku o nesprovođenju istrage potpisao je 11. novembra. Bez posebnog obrazloženja spram dostavljenih dokaza, u kantonalnom tužilaštvu samo su utvrdili da djelo nije krivično.

„Na ovu tužilačku odluku nije uložena pritužba te je predmet arhiviran“, naveli su u dopisu Žurnalu.

Ozbiljna ponuda firme „The Place“ Emira Granova i, kako je navedeno, investitora iz Dubaija od 5.105.000 KM inspirisala je pravosuđe da formira predmet. Sarajlija je to navela u odgovoru tada zastupnici SDA u Skupštini KS Jasmini Biščević-Tokić.

„Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je povodom zaprimljenog zastupničkog pitanja i priloga dostavljenih uz isti, formiralo krivični predmet. Postupajući tužilac ovog tužilaštva će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH preduzeti potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na postupak prodaje hotela ‘Igman'”.

Sumnje u nepravilnosti u vezi s prodajom hotela Biščević-Tokić prijavila je i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

SRETNI BROJ 13

Kako je Žurnal objavio 24. februara 2022, ponudu od 5.105.000 KM za kupovinu hotela „Igman“ sa trogodišnjim planom ulaganja od 10.407.881 KM Vladi Kantona Sarajevo poslala je firma „The Place“, koja je u 2020. godini prikazala prihod od tek 75.209 KM i dobit od 10.930 KM. Njen predstavnik Emir Granov i investitori iz Dubaija na Igmanu planiraju mnogo toga, ali porijeklo novca koji ulažu niko nije provjeravao.

Trinaesti javni poziv za prodaju hotela bio je sretan Granovu. Mediji su ga predstavljali kao bivšeg fudbalskog reprezentativca, ali je on igru sa travnjaka prenio u nešto što se danas u KS naziva građevinskim biznisom. Iz “The Place” su naveli da su u decembru 2022. godine isplatili punu cijenu za kupovinu “Igmana”.

Od 2016. godine do kupovine hotela firma „The Place“ zvanično je prihodovala ukupno samo 260.562 KM. U tom periodu imala je i samo jednog zaposlenog radnika. Dobit joj je varirala. U 2016. poslovala je sa gubitkom od 50.947 KM, naredne godine bila je u plusu 18.563 KM, 2018. – tek 43 KM, da bi 2019. ponovo zapala u muke po minusu od 12.064 KM. Prema finansijskim podacima iz 2020. godine, na računu joj je bilo ostalo svega 10.930 KM.

Kao prethodni vlasnici navedeni su Saqer Mohammed Alqasemi Shaikh Mohammed i Abdulrahman Mohammad Alshaibani Mohammad Ibrahim. Zanimljivo, u vrijeme kupovine vlasnici, uz Granova su, između ostalih, Meliha Hadžić, „Belluci Investment Holding“, „My Place“ i „Greenmont“.

Ovoj firmi bilo je dobro i za vrijeme dok je Kantonom upravljala SDA. Portal Akta.ba još 2017. godine, pisao je da joj je „Iris Computers“ prodao objekat na mjestu nekadašnje prve električne centrale na Balkanu koja je 1895. godine počela proizvoditi prve kilovat sate struje u Kotromanićevoj ulici, u strogom centru Sarajeva. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH objekat je 2015. godine proglasila nacionalnim spomenikom, odnosno graditeljsku cjelinu koja se sastoji od industrijskog postrojenja, upravne zgrade i spomenika Vladimiru Valteru Periću.

GRUPACIJA, MISIJE I VIZIJE SA PRIHODOM OD – 1 KM!

„Naše vizije nisu vezane samo za hotel koji smo kupili i koji mislimo obnoviti, nego su daleko veće od onoga na šta nas danas potpisani ugovor obavezuje“, najavio je Granov prilikom potpisivanja ugovora.

Vizije su imali i dok su preplitali gorepomenute firme.

„Bellucci Investment Holding“ 2020. godinu završio je sa prihodom od 285 KM, minusom od 157.759 KM i jednim radnikom.

Firma „My Place“, takođe, imala je jednog zaposlenog. Prihod 2020. joj je bio – marka! Minus na računu – 12.883 KM! Godinu ranije prihodovala je tek 3.983 KM… Od 2016. do kupovine „Igmana“ ta cifra nije prelazila 57.000 KM. Raniji vlasnici bili su Saša Spasojević, Haris Memija i Gordan Memija, inače kum lidera Naroda i pravde i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. Nedavno je hapšen zbog povezanosti sa kartelom „Tito i Dino“, a Sud Bosne i Hercegovine u rješenju o izrečenim mu mjerama zabrane naveo je da je dokazima potkrepljeno da je učestovao u „pranju“ 320.000 eura. Zanimljivo, Gačanin je do hapšenja poslovao u Dubaiju.

„My Place“ je gradila naselje Dvor. Prema nešto starijim podacima Akta.ba, u vlasničkog strukturi „My Place“ spominjala se i firma „Top One“, koja je gradila „Sunnyland“ na Trebeviću, u Istočnom Sarajevu.

Vlasnik „My Placea“ 2022. je – „Greenmont“.

S druge strane, kao vlasnik „Greenmonta“ naveden je gorepomenuti vlasnik „The Placea“, ali tada potpisan kao Mohammad Ibrahim Abdulrahman Mohammad Alshaibani. U 2020. godini prihodovao je tek 505 KM i zabilježio minus od 28.496 KM. Nema nijednog zaposlenog radnika. Zanimljivo, 2017. godine stavka prihod bila je nula, 2018. – 2.640, 2019. – samo 402 KM.

„Greenmont“, „Belluci Investment Holding“, Meliha Hodžić i Emir Granov navedeni su tada kao vlasnici „Crnog vrha“, firme koja gradi luksuzno naselje na istoimenom brdu, na vrhu Odobašine ulice u Sarajevu. I ova firma godinama unazad prikazivala je mizerne prihode (od nula do 62.000 KM) i konstantni minus na računu do 41.200 KM. Prethodno je „Crnim vrhom“ gazdovao „My Place“.

Isti investitori koji su kupili hotel „Igman“ na mjestu bivšeg hotela „Feri“ na Igmanu napravili su luksuzni hotel „Monti“.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas