TUŽNA VIJEST IZ HRVATSKE: Preminuo legendarni Mirko Novosel

Tužne vijesti dolaze jutros iz Hrvatske, legendarni košarkaški stručnjak Mirko Novosel je preminuo u 86. godini života

U 86. godini života umro je Mirko Novosel, legendarni hrvatski košarkaš i trener, član košarkaške Kuće slavnih, javljaju Sportske novosti.

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener, koji je osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo, rođen je 30. juna 1938. u Zagrebu, a košarku je na ovim prostorima zadužio kao malo koji trener.

Hrvatsku je 1993. vodio do evropske bronze u Njemačkoj, a bio je i jedan od najzaslužnijih ljudi što je hrvatska reprezentacija uopšte smjela nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je igrala finale protiv Dream Teama i uzela senzacionalno srebro.

Jugoslaviju je odveo do čak pet medalja – dva evropska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra, te olimpijskog srebra i bronze, a golemi, neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, s kojom je uzeo Kup prvaka Evrope 1985. i 1986., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Dvaput ju je odveo i do trofeja u evropskom Kupu kupova.

Bio je omiljeni sagovornik o košarkaškim temama, budan hroničar svih zbivanja, čovjek koji nikada nije odbijao intervju i rado se prisjećao zlatnih vremena, kad je hrvatska košarka bila svjetionik na evropskoj, pa i svjetskoj mapi. U Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu zakoračio je 2007., a tri godine kasnije ga je u društvo besmrtnika uvrstila i FIBA.

Izvor: https: sport1.oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas