TUŽNA VIJEST: Preminuo Beriz Belkić, bivši član Predsjedništva BiH

Danas je u 77. godini života preminuo Beriz Belkić, bosanskohercegovački političar i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Beriz Belkić rođen je u Sarajevu 1946., gdje je živio sa suprugom Azrom, sa kojom ima sina Admira. U rodnom je gradu diplomirao 1989. na Ekonomskom fakultetu. Priključio se Stranci za BiH po njenom osnivanju, 1996. godine, a četiri godine poslije postao je potpredsjednik, a od 2012. je predsjednik Političkog savjeta.

Ovaj diplomirani ekonomista je tokom svoje karijere bio na rukovodećim pozicijama u Domu mladih Skenderija i Saobraćajnom školskom centru. Osim toga, bio je angažovan kao sekretar u SUP-u Ilidža, a potom i načelnik jednog od odjeljenja, te potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Ilidža.

Belkić je od 1996. bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, a potom od 1998. i premijer Vlade Kantona Sarajevo. Osam mjeseci tokom 2002. godine bio je i član Predsjedništva BiH. Na Općim izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a svoj mandat u ovom tijelu nastavlja i nakon izbora 2006. i 2010. godine.

Posljednjih godina se povukao iz političkog života i vrijeme provodio uglavnom na imanju u Prači.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas