U BANJALUCI MITING “SRPSKA TE ZOVE”: Funkcioneri vladajućih stranka u RS javno negiraju genocid, optužnicu protiv Dodika smatraju optužnicom protiv RS

Foto: Detektor

Na Trgu Krajine u Banjaluci održava se skup u organizaciji SNSD-a i partnerskih stranaka u Republici Srpskoj pod nazivom “Srpska te zove”. Pristalice vladajućih stranaka stigle su autobusima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a prema navodima predsjednika NSRS Nenada Stevandića, stigli su i autobusi iz Srbije.

Predstavnici opozicije u RS ranije su kazali kako neće prisustvovati “mitingu SNSD-a”, osim gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je najavio svoj dolazak. Povod skupa je, kako su naveli, Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Učesnici skupa drže fotografije srpskih žrtava iz Podrinja, među kojima ima i ubijene srpske djece. Jedan od brojnih građana koji su se večeras slili na Trg Krajine drži zastavu sa likom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na bini visoki zvaničnici RS i Srbije: “Napadnuti smo Rezolucijom”

Na bini na Trgu Krajine nalaze se visoki zvaničnici RS i Srbije koji su poručili da su “napadnuti” Rezolucijom o genocidu u Srebrenici koja će se razmatrati u UN-u. Skupu prisustvuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Iz Srbije na miting su došli ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kao i predsjednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Banjac vrijeđao Lagumdžiju, pripadnike LGBT…

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske izvrijeđao Zlatka Lagumždiju, ali i Evropu nazivajući je “pe***skom* dok mu je iza leđa stajala pripadnica LGBT zajednice, predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić.

“Ne interesuje mi ni sankcije ni prijetnje tamo”, rekao je Banjac.

Kazao je kako iz Banjaluke trebaju poslati poruke mira, ali i da mu je “žao što se specijalna operacija Rusije nije proširila na sve fašiste i naciste i da to iskreno misli”.

Potom je vrijeđao pripadnike LGBT.

“Živjela matica Srbija i majka Rusija”, tako je okončao govor.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kazao je kako su okupili kako bi “podigli glas protiv nepravde”. Negirao je genocid u Srebrenici citirajući izvještaj koji je NSRS danas usvojila. Također, rekao je kako se

Optužnicu protiv Dodika poistovijestio se “podizanjem optužnice protiv RS”.

“Očigledno smo živjeli u zabludi skoro tri decenije da žiivmo u miru, shvatili smo da rat nije prestao. Puške ne pucaju, ali nas Srbe svakodnevno ubijaju, ubijaju nam pravo na govor i nas porodice oslobađajućim presudama”, rekao je.

PDP-ovac Draško Stanivuković jedini je visoki opozicionar koji prisustvuje skupu “Srpska te zove”.

Izvor:  N1

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas