U BIH JE I SMRT PRESKUPA: Ako grobno mjesto nije rezervisano potrebne su vam hiljade maraka

Ako želimo rasteretiti porodicu nakon naše smrti, moramo na nju misliti mnogo ranije, tačnije, rezervisati grobno mjesto te redovno uplaćivati godišnju članarinu

Smrt, kao i rođenje, nije besplatna, a u našoj zemlji predstavlja ozbiljan trošak porodici pokojnika, ili njemu samom ukoliko se tim problemom nije pozabavio za vrijeme života. Kupovina grobnog mjesta sa nišanom i uračunatom naknadom na groblju Vlakovo koštat će vas skoro 5.000 KM ukoliko preminula osoba nema rezervirano grobno mjesto, bez obzira na vjersku pripadnost. Kada je mjesto rezervirano, cijena je drastično manja i iznosi 1.170 KM.

PLAĆANJE ČLANARINE

Islamska zajednica upravlja vakufskim mezarjima, dok je KJKP Pokop zadužen za devet komunalnih grobalja na području Kantona Sarajevo – Bare, Lav, Stadion, Sv. Josip, Sv. Marko, Sv. arhangeli Georgije i Gavrilo, Sv. Mihovil, Obad i Vlakovo.

”U skladu sa Zakonom o javnim preduzećima Federacije BiH, cijene ukopa donosi osnivač preduzeća. U proteklih više od 10 godina cijene ukopa se nisu mijenjale”, kazali su nam iz KJKP Pokop koji su istakli da godišnja naknada grobnog mjesta i dalje košta 8,50 KM.

To su troškovi u koje nije uračunat vjerski dio ukopa. Islamska zajednica u BiH osobama koje nisu njeni članovi dženaze naplaćuje oko 800 KM, a to podrazumijeva dolazak hodže koji klanja dženazu, ćefine i gasuljenje.

Visina članarine u Islamskoj zajednici iznosi 60 KM godišnje i važi za bračne drugove i djecu do punoljetstva, a u zavisnosti od godina članstva, određuje se cijena vjerskog dijela dženaze. Bakije i Jedileri su uglavnom zaduženi za tehnički vjerski dio, te ni kod njih nije dolazilo do drastičnog povećanja cijena u posljednjoj godini.
image

Bakije i Jedileri nisu dizali cijene

”Tehnički dio, tačnije tabut, bašluk, nasloni, ćefini, korištenje gasulhane i prevoz, trenutačno košta oko 660 KM i to je cijena za Kanton Sarajevo u slučaju da osoba nije član Jedilera, a ukoliko jeste, onda je taj dio usluge besplatan. Cijena grobnih mjesta je različita, ali evo konkretno, ukoliko osoba nije član niti Jedilera niti Islamske zajednice, ukop u Vlakovu će ga najmanje koštati između 1.800 do 2.000 KM, tu je uključen i vjerski i tehnički dio. Do većeg povećanja nije dolazilo, ali zbog rasta cijena goriva i drveta, podigli smo cijene za 20-30 KM za ovaj tehnički dio”, kazao nam je Nedim Zahiragić, sekretar Jedilera.

POSKUPLJENJE

Katolici detalje ukopa dogovaraju sa Župnim uredom koji cijene ukopa naplaćuje 80 KM, dok misa košta dodatnih 20 KM. Pravoslavni vjernici dogovaraju detalje sa vjerskim licem u svojoj opštini stanovanja, a u razgovoru sa predstavnicima Pokopnog društva iz Istočnog Sarajevo saznali smo da je kod njih došlo do znatnog poskupljenja u posljednjoj godini.

”Cijena je različita, ovisi o mnogo čemu kao npr. koje će marame koristiti, koji vijenac, pokrov i slično. Ono što je fiksna cijena, odnosno ono što se mora platiti je sanduk i grobno mjesto i to košta oko 1.500 KM. U posljednjoj godini podigli smo ovu osnovnu cijenu za otprilike 200 KM”, kazali su nam iz Pokopnog društva Sveti Marko.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas