U FRANCUSKOJ “PALA” KRIMINALNA BANDA SA BALKANA: Od trgovine drogom i oružjem do pranja novca

Kriminalna grupa porijeklom sa Balkana “pala” je u Monacu i Francuskoj nakon opsežne istrage tamošnje policije.

Uhapšeno je ukupno 19 osoba po sumnjom za kriminalne aktivnosti kao što su trgovina drogom i oružjem te pranje novca preko lažnih kompanija.

Složena istraga

Kako navodi BFMTV, 13 osoba je uhapšeno u Francuskoj i još šest u Monacu u okviru velike operacije policije.

Akcija je rezultat opsežne i složene istrage koju je sprovela Nacionalna služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

Grupa je „pala“ zahvaljujući aplikaciji Sky.

Istražitelji su snimili razgovore na ovoj platformi, otkrivajući kriminalnu mrežu, uspostavljenu na jugoistoku Francuske. Grupa je uvozila veoma velike količine droge za francusko i evropsko tržište.

Razmjena poruka dogodila se između februara 2020. i februara 2021. godine. Na osnovu njih je identifikovan vođa bande koji je srpskog porijekla, prenosi Nova.rs.

Njih 11, uključujući nedavno penzionisanog policajca koji je radio u pravosudnoj policiji Monaca, izvedeni su pred istražnog sudiju. Optuženi su u okviru sudske istrage po više tačaka.

Za devet osumnjičenih određen je istražni zatvor.

Francuski list Le Parisien navodi da je ova mafija bila umiješana i u trgovinu oružjem, uključujući jurišne puške.

Moćni preduzetnik

„Tokom pretresa zaplijenjena su dva pištolja, nešto više od 19.000 eura u gotovini, satovi i luksuzni predmeti i blindirani Audi A8“, navela je Anne-Sophiei Colbo, šefica OCRGDF.

Prema pisanju francuskih medija, vođa ove grupe je Srbin Branimir V. zvani Braco. On je u Francuskoj poznat kao moćni preduzetnik i vlasnik mnogih luksuznih nekretnina, kao i agencija za nekretnine.

„U pitanju je Branimir V. zvani Braco koji živi u Francuskoj od 2000. godine. Tokom godina uspio je da izgradi malo carstvo nekretnina na Azurnoj obali.

Porijeklom iz Srbije, Braco je investirao u različite nekretnine, uključujući zemljište, stanove i luksuzne vile. Također, stoji iza deset kompanija za nekretnine“, piše Le Parisen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas