U SITNE SATE BILO HAOTIČNO U PARLAMENTU FBiH: “Dovest ćemo građane”

Predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) zakazala je nastavak vanredne sjednice koja je u podnevnim satima četvrtka prekinuta jer nije bilo uvjeta za njeno održavanje.

Potom je uslijedila žestoka svađa između nje i opozicije da bi ipak u petak ujutro u 1:30 nastavak vanredne sjednice bio odgođen.

“Krivotvoreni materijal Komisije”?

Nakon završetka treće redovne sjednice, Marinković-Lepić je u četvrtak navečer odmah zakazala nastavak vanredne, obrazlažući da je predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković (HDZ) dostavio neophodni materijal za rad.

Kako je javnost obaviještena, u četvrtak ujutro nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Komisije za izbor i imenovanja, o čemu je Marinković-Lepić obavijestila Dom i prekinula sjednicu, ali se oko 23 sata pojavio izvještaj koji potpisuje Bošković, za koji SDA i DF tvrde da je krivotvoren.

Bošković u materijalu koji je dostavljen zastupnicima navodi da je Komisija razmatrala popunjavanje parlamentarnih komisija pa i one kojom on predsjedava, a potom u istom izvještaju navodi da sjednica Komisije nije održana zbog izostanka kvoruma.

Nezir Pivić (SDA) je obrazlagao da nema uvjeta za nastavak sjednice, kao i Mahir Mešalić iz DF-a koji je poručio predsjedavajućoj i vladajućoj većini u Parlamentu FBiH da je ovo što rade “za hapsa”.

Mešalić je kazao da to što radi vladajuća većina predstavlja nasilje, povišenim tonom je govorio da će zastupnici braniti Ustav i državu Bosnu i Hercegovinu te ako treba dovesti i građane pred Parlament. U istom tonu je diskutirao i zastupnik Salko Zildžić.

Iz DF-a i SDA su upozorili predsjedavajuću Marinković-Lepić da će podnijeti krivične prijave protiv nje i drugih odgovornih, uključujući i sekretara Doma i stručne službe.

– Ovo što ste nam poslali je plagijat! Znate li Vi uopće šta radite? – upozorio je Pivić.

Zastupnik Mirza Čelik (DF) kazao je kako Komisija ima 11 članova i da šest čine kvorum te da je jasno kako tih šest nije bilo prisutno za održavanje sjednice. Naveo je i to kako se radi o krivičnom djelu jer je, kako tvrdi,  lažiran izvještaj koji potpisuje Bošković i koji se našao pred zastupnicima. Rekao je Marinković-Lepić da ona može snositi krivičnu odgovornost.

Pozadina cijelog slučaja je zapravo ta da Komisija treba Zastupničkom domu FBiH dostaviti imena kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. SDA, DF, SBiH i NES traže da Komisija dostavi cijelu listu uspješnih kandidata kako bi se zastupnici glasanjem izjasnili koga od njih žele u Ustavnom sudu. S druge strane, vladajuća većina, HDZ, “Trojka” i još nekolicina zastupnika, pokušava Domu predložiti samo Marina Vukoju, kandidata bliskog HDZ-u.

Međutim, Komisija nije popunjena, pa je cilj nastavka vanredne sjednice u noći sa četvrtka na petak bio da se u nju što prije imenuju nedostajući članovi.

Opozicija ipak uspjela odgoditi nastavak sjednice

U Komisiju treba imenovati dva člana HDZ-a, koje je ta stranka i imala u ovom radnom tijelu Doma. Zastupnici Feliks Vidović i Antonio Sesar iz HDZ-a ranije su podnijeli ostavke na zastupničke pozicije u Parlamentu FBiH. Oni su bili i članovi Komisije za izbor i imenovanje. U međuvremenu je Centralna izborna komisija dodijelila mandate zamjenskim HDZ-ovcima te je sada nužno dva člana te stranke imenovati u Komisiju.

Nakon burne rasprave iza ponoći, na prijedlog Admira Čavalića iz Stranke za BiH sazvana je sjednica Kolegija doma kako bi se pokušala razriješiti ova situacija.

Data je pauza u radu Zastupničkog doma dok je zasjedao Kolegij. Vijećalo se do 1:30 u petak ujutro da bi Marinković-Lepić obavijestila zastupnike kako je Kolegij postigao saglasnost da se nastavi vanredna sjednica ipak neki drugi dan, piše Faktor.ba.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas