UDRUŽENJA ŽRTAVA PISALA OHR-U, NATO-u i EU: Šta znači otvaranje plana “Srpskog sveta”?

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH poslali su pismo na adrese PIC-ambasadora, OHR, NATO, EU i EUFOR-a, povodom posljednjih zapaljivih retorika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a u vezi sa Rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

“S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici, nagovještavajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”, pitamo se šta znači otvaranje “Pandorine kutije”? Otvaranje plana “Srpskog sveta” sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz dvedesetih?”, stoji u pismu.

Svaka prijetnja miru je, ističu dalje, ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir.

“Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila; “za jednog Srbina ubićemo sto muslimana” i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije”, zaključuju u pismu iz ovih udruženja.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas