UDRUŽENJE UMBRELLA: Presude protiv portala Tačno.net ugrožavaju rad istraživačkih medija

Kantonalni sud u Mostaru je u prethodnom periodu donio dvije pravosnažne presude za klevetu protiv portala Tačno.net. Sud je u oba predmeta preinačio prvostepene presude Opštinskog suda u Mostaru kojima su tužbeni zahtjevi prvobitno odbijeni, te izrekao kazne za klevetu u ukupnom iznosu oko 9.000 KM (uključujući troškove postuka i kamate),  za ova dva predmeta.

Radi se o tužbama za klevetu koje je protiv redakcije portala Tačno.net u jednom slučaju podnio tužitelj Edis Mušić za tekst objavljen 2018. godine pod naslovom „Koga čuvaju „Unutrašnji organi“: poredak ili kriminal?, a u drugom slučaju JP „BH Pošta“ d.o.o. i Mirsad Mujić za tekst objavljen 2019. godine pod naslovom  „SDA u službi UZP-a: BH Pošta dodijelila milionske tendere firmi u vlasništvu supruge ratnog zločinca Jadranka Prlića“. U presudama je navedeno da su sudijama  u tekstovima bili sporni naslov kao i sam način iznošenja informacija:

Sporan  je naslov  teksta  „SDA u službi UZP-a: BH Pošta dodijelila milionske tendere firmi u vlasništvu supruge ratnog zločinca Jadranka Prlića“ , za koji sud smatra da je „provokativni“ vrijednosni sud autora teksta“. ….

“Stoga je, u okolnostima konkretnog slučaja, od strane tuženih u skladu sa njihovom željom upoznavanja javnosti o stanju u MUP-u HNK i položajem čuvara javnosti, utemeljenim na pravu na slobodu izražavanja, razumno bilo izvršiti i dodatne provjere kako je ukazano od strane ovog suda pa tek onda odlučiti o načinu iznošenja informacija u spornom tekstu.“

Ovakvo postupanje Kantonalnog suda u Mostaru se može protumačiti kao ugrožavanje slobode medija, direktan pokušaj da se uguši istraživačko novinarstvo. Neodmjereni odštetni zahtjevi predstavljaju ekonomsko ugrožavanje rada portala Tačno.net. Posebno zabrinjava činjenica da su ovakve presude usmjerene protiv opstanka ovog medija ali i svih istraživačkih medija koji djeluju na području BiH.

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija, smatra da iznosi odštetnih zahtijeva koje je odredio Kantonalni sud u Mostaru, kao i preinačavanje presuda Opštinskog suda u Mostaru od strane Kantonalnog suda ozbiljno ugrožavaju rad portala Tačno.net, dovode u pitanje egzistenciju zaposlenika u ovom mediju, te su direktno usmjerene protiv novinara i urednika koji se bave istraživačkim novinarstvom i čije su priče nagrađivane upravo zbog istraživanja tema od javnog značaja.

Ističemo, da je upravo novinar  portala Tačno.net Predrag Blagovčanin dobitnik ovogodišnje Nagrada EU za istraživačko novinarstvo (drugo mjesto), sa pričom kako je Ministarstvo odbrane BiH zaštitilo ratnog zločinca.

Udruženje Umbrella i mediji okupljeni oko ove Mreže podsjećaju pravosudne institucije i na Deklaraciju Vijeća Evrope o zaštiti istraživačkog novinarstva, te ih pozivaju da poštuju praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i druge standarde Vijeća Evrope kojima se štiti i promoviše istraživačko novinarstvo, te sprječavaju zabrinjavajuće sankcije i zastrašivanje istraživačkih novinara.  Umbrella i njene članice će iskoristiti sve pravno dostupne mehanizme u borbi protiv ovakvih pokušaja diskreditacije i finansijskog uništavanja medija, te će solidarno i beskompromisno štititi istraživačko novinarstvo i pravo javnosti na istinite informacije.

Udruženje Umbrella čine portali Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba i Žurnal.

Izvor: uba.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas