ULTRAKONZERVATIVCI OKUPIRAJU HRVATSKE GRADOVE: Vitezovi i Marijini ratnici na koljenima

Od jeseni prošle godine svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima hrvatskih gradova, ali odnedavno i u Mostaru u BiH, okupljaju se skupine muškaraca koji se mole da se žene vrate čednosti u odijevanju i ponašanju, da muškarci postanu duhovni autoriteti, da se obnove katolički brakovi i zabrane pobačaji, dok im je glavni cilj u konačnici ukinuti ženino pravo na slobodan prekid trudnoće, odnosno, uspostava nove kršćanske teokracije

Od jeseni prošle godine svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima hrvatskih gradova okupljaju se sve brojnije skupine muškaraca koji smatraju da su muškarci postali slabići i da je muževnost u tolikoj krizi da se za njezino očuvanje mora moliti.

Mole se da se žene vrate čednosti u odijevanju i ponašanju, da muškarci postanu duhovni autoriteti, da se obnove katolički brakovi i zabrane pobačaji; mole se za „domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda“.

Ipak ključni im je cilj u konačnici ukinuti ženino pravo na slobodan i dostupan prekid trudnoće, to jest, uspostava nove kršćanske teokracije zbog čega su i dobili nadimak „katolibani“.

MOLITVENI POKRETI UVEZENI IZ POLJSKE

Kad su ovi molitelji tek krenuli, mnogi su smatrali kako taj ultrakonzervativni pokret, čiji je cilj očuvanje sirovog patrijarhata i koji se u Hrvatsku proširio iz Poljske, nema veliki domet i da se neće baš brzo širiti, ali u manje od godinu postigli su da se muška krunica svake prve subote u mjesecu moli u već 10 hrvatskih gradova, a od veljače ove godine okupljaju se i u Mostaru, u susjednoj Bosni u Hercegovini. Imaju razgranatu mrežu portala i grupa na društvenim mrežama.

Iza muških molitvenih javnih okupljanja u RH dva su molitvena pokreta uvezena iz Poljske: Vitezovi bezgrešnog srca Marijina, koji dominira u Zagrebu i Marijini ratnici, čija je baza u Splitu. Oba molitvena pokreta povezana su s hrvatskom podružnicom konzervativne poljske pravne zaklade Ordo Iuiris, koju je prije četiri godine osnovao povratnik iz Australije Vice John Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare.

Batarelo je jedan od začetnika ultrakonzervativnog pokreta u Hrvatskoj koji se proširio i ojačao prije desetak godina pod kapom udruge U ime obitelji, kad su uspjeli referendumom zabraniti da se istospolna partnerstva nazivaju istospolnim brakovima.

U Ustav je tad izričito upisano da je brak zajednica žene i muškarca, ali vođe pokreta Baraterelo,Željka Markić, Vladislav Ilčić i Stephen Nikola Bartulica, ipak nisu uspjeli spriječiti sklapanje istospolnih životnih partnerstava, što im je bio primarni cilj. No, za razliku od Markić i Batarela, Bartulica i Ilčić su politički profitirali kao lideri ovog pokreta – Ilčić je s liste HDZ-a ušao u Europski parlament, a Bartulica je jedan od glavnih parlamentarnih zastupnika krajnje desnog Domovinskog pokreta.

Molitelje na Trgu bana Jelačića financira i katolička zaklada Rhema, koju su osnovali poduzetnici Ivan i Mirjana Topčić te nekadašnji bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana i moćni HDZ-ovac Ivić Pašalić i njegova supruga Ksenija, a ovaj molitveni pokret blisko surađuje i s inicijativom 40 dana za život, koja se bori protiv pobačaja.

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Jedan od prvih koji je shvatio ozbiljnost ulaska ultrakonzervativnog molitvenog pokreta u Hrvatsku bio je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić Fred, jer je kao član Foruma Europskog parlamenta (EPF) za seksualna i reproduktivna prava bio dobro upoznat s njihovim djelovanjem. On je hrvatsku javnost prvi upozorio da je konzervativna poljska pravna zaklada Ordo Iuris izradila prijedlog zakona o zabrani pobačaja, što je dovelo do gotovo potpune zabrane pobačaja u Poljskoj.

Ordo Iuris stoji iza poljskih argumenata za napuštanje Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama, prijedloga zakona koji kriminaliziraju seksualno obrazovanje i ograničavaju in vitro oplodnju te povelje kojom su bile stvorene „zone bez LGBT osoba“. Toliki napredak Ordo Iurisa u Poljskoj EPF pripisuje njegovoj infiltraciji u državne institucije – osnivač zaklade sjedi u poljskom Vrhovnom sudu, a drugi zauzimaju mnoge važne pozicije u poljskim ministarstvima, akademskoj zajednici, pravosuđu te u savjetovanju predsjednika.

Uz to, EPF je 2021. godine objavio da su ekstremističke i fundamentalističke organizacije poput U ime obitelji, Vigilare i Ordo iuris od 2009. do 2018. primile preko 707 milijuna dolara od privatnih financijera iz SAD, Rusije i nekih europskih zemalja.

Izvješće je pokazalo da se godišnje financiranje za ekstremiste i fundamentaliste i njihove organizacije u Europi povećalo četiri puta, s 22,2 milijuna dolara u 2009., na 96 milijuna dolara u 2018, te da najveći financijeri dolaze iz Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Poljske.

ŽENE SE PRVE SUPROTSTAVILE

Ultrakonzervativne organizacije, poput Ordo Iurisa, koriste pojam ljudskog dostojanstva kaoalternativu ljudskim pravima; obitelj interpretiraju kao isključivo tradicionalnu, patrijarhalnu i heteroseksualnu, a vjerske slobode na ljestvici prava na više mjesto od drugih političkih prava, poput prava na nediskriminaciju.

I dok iz Poljske pristižu vijesti da se i tamošnja Biskupska konferencija počela ograđivati od molitelja, riječki nadbiskup Mate Uzinić upravo je ovih dana u jakoj medijskoj kampanji u kojoj oštro kritizira njihovo djelovanje. U nekoliko televizijskih nastupa upozorio je kako je riječ o uvezenim pokretima kojima su primarni politički, a ne vjerski ciljevi. Uzinić ih naziva „vjerskim populistima koji molitvu i klečanje zloupotrebljavaju za postizanje političkih ciljeva“.

„Ja se bojim da smo mi u Crkvi u Hrvatskoj, mi koji smo na određenim mjestima, da nismo dovoljno hrabri za ukazivanje na zloupotrebe vjere. Trebali bismo biti puno hrabriji, poštujući građanska prava svakoga, pa i vjernika, ne bismo smjeli dopustiti da u tim stvarima, kad je u pitanju vjera, takve skupine vode nas i da oni više utječu na nas nego obratno. Mi bismo zapravo trebali učiniti da poruka evanđelja ne bude kompromitirana”, upozorio je Uzinić.

Riječki nadbiskup dosljedan je sljedbenik za Katoličku crkvu prilično liberalnog učenja pape Franje, koje kod mnogih hrvatskih svećenika, poput studentskog kapelana don Damira Stojića, Batarelovogbliskog suradnika, ne nailazi na plodno tlo.

Pater Božidar Nagy, iz zagrebačke bazilike Srca Isusova, podržava molitelje i tvrdi da žene trebaju biti svjesne kako svojim odijevanjem mogu izazvati neugodnosti kod muškaraca te da bi trebale voditi računa o svom odijevanju kako ne bi poticala grijehe kod muškaraca. Nagy smatra i da postoje žene koje svjesno ili nesvjesno izazivaju nemoralnim odijevanjem.

Upravo su žene i prve suprotstavile mačo moliteljima, bilo da je riječ o pojedinkama ili ženskim organizacijama, pa svake prve subote u mjesecu kad molitelji kleknu na trgove – pred njih staje sve više žena, ali i sve više muškaraca koji se protive širenju srednjovjekovnih ideja o društvenom i političkom životu.

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Koji su i koliki politički dosezi ovog ekstremnog, ultrakonzervativnog pokreta, moći ćemo vidjeti već sljedeće godine kad će hrvatski građani izići na troje važne izbore: parlamentarne, lokalne i izbore za Europski parlament.

Novca iz zemlje i inozemstva očito ne manjka, a osim s dijelom svećenstva, blisko su povezani s tri parlamentarne desne stranke: Domovinskim pokretom, Suverenistima i Mostom te uživaju i podršku brojnih – pod Andrej Plenkovićem utihnulih – konzervativnih HDZ-ovaca.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Helena PULJIZ (Zagreb)

Helena Puljiz višestruko je nagrađivana novinarka i urednica unutarnje i vanjske politike u vodećim hrvatskim medijima. Političkim novinarstvom bavi se 30 godina. Osnivačica Sindikata novinara „Jutarnjeg lista“ i suosnivačica Zbora istraživačkih novinara RH. Uvjerena da novinarstvo svijet čini boljim. Na sudu pobijedila Republiku Hrvatsku.

Helena PULJIZ (Zagreb)

Helena Puljiz višestruko je nagrađivana novinarka i urednica unutarnje i vanjske politike u vodećim hrvatskim medijima. Političkim novinarstvom bavi se 30 godina. Osnivačica Sindikata novinara „Jutarnjeg lista“ i suosnivačica Zbora istraživačkih novinara RH. Uvjerena da novinarstvo svijet čini boljim. Na sudu pobijedila Republiku Hrvatsku.