UMIĆEVIĆ TUŽIO MIJATOVIĆA JER GA JE NAZVAO IDIOTOM: Sud odbio zahtjev i pozvao se na sve Umićevićeve uvrede drugima

Vojin Mijatović je 29. aprila 2021. godine, gostujući na BHRT, izjavio da je “jedan potpuni idiot Marinko Umičević”, sad već bivši predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine”.

Nakon toga, uslijedila je tužba Umičevića Osnovnom sudu u Banjoj Luci protiv aktuelnog federalnog ministra za razvoj, preduzetništvo i obrt.

Nelagoda i duševna bol

Između ostalog, Umičević je u tužbi naveo da je Mijatović “tužiocu na javnom mediju nanio uvrede koje je vidio ogroman broj ljudi, pa mu je izazvao nelagodu i duševnu bol, da je nakon te emisije tužilac dobio poziv od velikog broja ljudi koji su gledali emisiju, a tužilac je ugledni privrednik Republike Srpske. dobitnik mnogobrojnih nagrada u oblasti privrede i sporta”.

Prema Umičevićevoj tužbi, predloženo je da Osnovni sud u Banjoj Luci donese presudu kojom će obavezati Mijatovića da mu duševnih bolova izazvanih povredom prava ličnosti, ugleda i časti isplati 3.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Međutim, Sud je nakon glavne i javne rasprave (25. april 2023. godine) donio 23. maja ove godine presudu kojom se odbija se tužbeni zahtjev.

Presudom se obavezuje tužilac (Umičević) da tuženom (Mijatović) nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.116,00 KM, u roku od 30 dana od dana donošenja ove presude, navodi se u presudi.

Tome je prethodio odgovor na tužbu u kojoj je Mijatović naveo da je tužba “u cijelosti neosnovana, jer se ne radi o činjenicama, vec o ličnom stavu tuženog prema tužiocu, a tužilac je medijska i politička ličnost, pa je dužan da trpi kritike za svoj rad”.

Igrao rukomet

Mijatović je pojasnio da je 15 godina amaterski igrao rukomet, a onda profesionalno u klubovima Stari Grad Beograd, Crvena Zvezda Beograd, Vao Panionios Solun, Kosig Banja Luka…

Dodao je da je od 2016. do 2018. godine obavljao funkciju zamjenika Ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH i da ga je tu “dočekao problem Rukometnog saveza BiH s obzirom da to Ministarstvo pokriva i sektor sporta, da je i tada i danas i u periodu dok je tužilac bio predsjednik Saveza BiH (2018. do 2022. godine) bio i ostao u istom stanju, da je tužilac sam rekao da je slučajno došao u rukomet i da je samim tim neupitna njegova neukost i neinformisanost kada je u pitanju rukomet”.

Mijatović je rekao da je “iznio samo konstataciju stanja, ustvrdivši da je tužilac apsolutno neuk, neinformisan u rukometu, a sama riječ idiot koja vuče korijene od grčke riječi idiotus znači neukost, neinformisanost itd, da to nije bila prozivka tužioca već njegovo misljenje o tužiocu”.

Potom se u presudi navode detalji iskaza tužioca iz kojeg proizlazi da je isti, između ostalog, izjavio sljedeće: “da je on u rukometnom sport od 2017. godine na nagovor Mile Bijelića, da inače nije čovjek rukometa, već čovjek košarke …, da je Rukometni savez BiH prvi put upisan 2018. godine u Vijeće ministara i u sud za njegovog mandata, da ga je šokirala izjava tuženog sa kojim nikada u životu nije popio kafu da je idiot i tako neke stvari koje ne stoje, da je htio da pređe preko toga, jer prati rad tuženog i tuženi radi svoj posao, ali mu nije dala žena, prijatelji i kolege”.

Tuženi izveo dokaze

No, kako se navodi u presudi, iz sadržaja dokaza koje je tuženi izveo, sud je utvrdio da ni izražavanje tužioca nije primjereno izražavanje u javnosti, tim prije što je tužilac tada obavljao funkciju odbornika u gradskoj skupštini (ispred stranke SNSD) i funkciju jednog od članova (i predsjednika) Predsjedništva Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, a i direktora i vlasnika preduzeća za proizvodnju obuće Bema, pa ovakvo izražavanje, ne priliči izražavanju nekoga ko je po različitim kriterijumima (kao političar, privrednik i sportski radnik) javna ličnost.

Dodaje se u presudi da iz tekstova ili objava na društvenim mrežama proizlazi da je tužilac napisao, između ostalog, govoreći o svom preduzeću Bema i radnicama koje su zaposlene u istom:

“Prokrvare i odmah na bolovanje. Ja ću kupiti antibebi pilule”. “Što bi ja finansiro natalitet. Propašće mi fabrika”. “Ginekolozi su užasni doktori”.

Navodi se i da je novinarki Portala Kapital Bojani Ninković i uredniku portala Kapital Siniši Vukeliću uputio niz najprizemnijih uvreda i psovki, pa je tako izjavio: “Reci ti tom svom š**ku Vukeliću da ga je Marinko nabio na k****c, on tamo proziva kako je Bema dobila 30.000,00 KM, đubre jedno, svi su mu krivi što on ima pet kćerki, kako ga nije sramota, a to isto prije tri godine bilo, kako objašnjava, objasni ti.

Kake to ima veze? Evo sad su drugi direktori dobili po milion maraka. Kake to ima veze što je dobio Borac. To Borac dobija svakako, RK od Grada 120.000 KM godišnje u zadnjih deset godina… „Ma daj mala jedi g**na, marš u p***u materinu, ti pričas o sukobu j**o ti Vukelić mater”.

Pogrdno izražavanje

“Ovakvo bahato i pogrdno (pežorativno) izražavanje ne može se nazvati odgovorim bavljenjem politikom ili sportom ili privrednom djelatnošću niti uobičajenim istupima u javnosti.

Pa tako nema nikakvog opravdanja za ponašanje i izjave tužioca, koje imaju zlonamjeran karakter i uvredljiv sadržaj kada navodi naprijed označene izjave, što je daleko od normalnog, uobičajenog, odgovornog. kulturnog i moralnog obraćanja javnosti.

Vokabular, tj. rječnik tužioca, obiluje skaradnim riječima, a on je javna ličnost i dužan je da vodi računa o tome kako se ponaša, izgleda i izražava u javnosti.

Stoga sud smatra da je tužilac dužan da trpi sva eventualna uvredljiva ponašanja i obraćanja koja drugi rade prema njemu, budući da se i on tako ponaša prema drugima, bilo da su to politički neistomišljenici ili pripadnici drugog naroda, ili žene, ili trudnice, novinarke…

Ponašanje tužioca je naprosto neodgovorno i ukazuje na čovjeka koji očigledno nije dorastao da obavlja bilo kakvu javnu funkciju.

Konačno, sud je utvrdio da tužilac nije dokazao da mu je tuženi pričinio štetu u vidu povrede ugleda, časti i prava ličnosti, pa je tužbeni tahtjev valjalo odbiti u cijelosti”, navedeno je u presudi.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas