UMJESTO NOVČANE KAZNE: Dragan Lukač dobio tri mjeseca zatvora zbog šamaranja Stanivukovića

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice NSRS vrijeđao Stanivukovića, a zatim ga ošamario

Okružni sud u Banjaluci pravosnažno je osudio Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog nanošenja tjelesnih povreda bivšem narodnu poslaniku, a danas gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću.

Okružni sud je tako nakon žalbe tužilaštva izrekao strožu kaznu u drugostepenom postupku Lukaču, od novčane na koju je osuđen prvostepenom presudom u martu ove godine.

Lukaču je potvrđena oslobađajuća presuda u dijelu koji se odnosio na ugrožavanje sigurnosti Draška Stanivukovića.

– Optuženi Lukač Dragan, proglašen je krivim zbog krivičnog djela Tjelesna povreda, za koje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 300,00 KM, a oslobođen je optužbe da je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti. Na navedenu presudu Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uložilo je žalbu koju je Okružni sud u Banjoj Luci uvažio, te preinačio presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci u odluci o kazni, te je novčana kazna preinačena na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca,dok je u ostalom dijelu potvrdio presudu Osnovnog suda u Banja Luci, odgovorili su iz banjolučkog tužilaštva, piše Srpskainfo.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim ga ošamario.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Lukaču je prijetila kazna do maksimalno dvije godine zatvora.

Banjolučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu, a u martu ove godine Lukača osudio na novčanu kaznu od 300 maraka.

Prema navodima iz optužnice, u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas” što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim životom.

– Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune“ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne, navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Lukač je negirao krivicu u septembru 2021. godine, a suđenje je počelo u decembru prošle godine.

Izvor: oslobodjenje.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas