UN: Izraelska vojska upozorava da se 1,1 milion stanovnika Gaze preseli na jug

Foto: Gaza nakon izraelskih napada (Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Ujedinjeni narodi priopćili su rano u petak kako im je izraelska vojska rekla da bi se oko 1,1 milijun Palestinaca u Gazi trebalo preseliti na jug enklave u sljedeća 24 sata.

“Ujedinjeni narodi smatraju nemogućim da se takav pokret održi bez razornih humanitarnih posljedica”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi.

“Ujedinjeni narodi snažno apeliraju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi izbjegavajući da se ono što je već tragedija pretvori u katastrofalnu situaciju”, rekao je.

Dujarric je dodao da se naredba izraelske vojske odnosi i na svo osoblje UN-a i one koji su smješteni u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike, prenosi Reuters.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze, kao odmazdu za najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti, kada su stotine naoružanih napadača prešle granicu i u subotu divljale izraelskim gradovima.

Izraelski dužnosnici kažu da je broj mrtvih unutar Izraela porastao na više od 1300. Većina su bili civili ubijeni u svojim domovima, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Vlasti u Gazi priopćile su da je više od 1500 Palestinaca ubijeno i preko 6000 ranjeno u osvetničkim izraelskim zračnim udarima, a planiraju i kopneni udar.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas