UOČI 28. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI: Ambasador Murphy pozvao političke lidere BiH da pokažu poštovanje prema istini

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy prisustvovaće danas obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na ovaj dan – kao i uvijek – narod Sjedinjenih Država izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo s vama”, rekao je Murphy u svom obraćanju. 

Ambasador je istakao da su Sjedinjene Države opredjeljene  da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. jula.

“Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju ličnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila lako dostupna svima u svijetu”, rekao je Murphy.  

Čast mi je što će se specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, specijalni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te ambasador za međunarodne vjerske slobode pridružiti delegaciji SAD u Potočarima. Učešće ovih zvaničnika pokazuje da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD. Oni su u posjeti Bosni i Hercegovini da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici”, naglasio je američki ambasador u BiH.

On je podsjetio da su činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, te da su one potkrijepljene neosporivim forenzičkim dokazima.

“Zvaničnici BiH na svim nivoima imaju institucionalnu i pravnu odgovornost da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu da podučavaju buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalima, te traganje za pravdom koz istrage i procesuiranje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama”, rekao je Murphy dan uoči 28. godišnjice genocida.  

On je pozvao političke lidere Bosne i Hercegovine da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici i prema budućnosti BiH “koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995”.

Svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države i dalje su opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi daju svoju podršku”, zaključio je Michael Murphy.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas