UOČI SJEDNICE: Poznato kako će izgledati glasanje u UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Foto: UN/2016

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će na današnjoj sjednici u Njujorku, koja počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, raspravljati i glasati o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Kako saznaje Glas Amerike u Ujedinjenim nacijama Njemačka, koja je jedan od inicijatora, predstaviće nacrt rezolucije.

O prijedlogu dokumenta neće biti održana formalna debata – već će države moći da obrazlože svoj stav, usljed čega neće biti zvanične liste govornika tokom zasjedanja.

Takođe, kosponzorima nacrta rezolucije neće biti omogućeno da se obrate. U te zemlje, između ostalog spadaju Sjedinjene Države, Francuska ili Italija, ali i balkanski kosponzori, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija. Do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzorisalo je 39 država.

Očekuje se da će prije glasanja govoriti predstavnik Srbije – predsjednik Aleksandar Vučić.

Takođe, trebalo bi da govori i predstavnik Crne Gore, koja je najavila da će podržati, ali nije kosponzorisala nacrt rezolucije.

Glasu Amerike je u svjetskoj organizaciji ranije precizirano da je za usvajanje nacrta rezolucije potrebna prosta većina članica Generalne skupštine – što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Prijedlog dokumenta, čiji je zvanični naziv, „Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995“, sačinile su Njemačka i Ruanda.

Izvor: danas.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas