UPRKOS ANIMOZITETU PREMA POLITICI SAD: Republika Srpska potpisala ugovor s novim američkim lobistima

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ovo je ukupno treća lobistička kuća s kojom u SAD potpisuju ugovor. Ovaj put žele lobiranja u oblasti investicija i saradnje sa američkim biznisima

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Vlasti Republike Srpske, entiteta na čijem čelu je predsjednik Milorad Dodik, koji je na “crnoj listi” SAD-a, potpisali su još jedan ugovor s američkom lobističkom kućom, saznaje Fokus.ba. Ugovor sa lobističkom kućom Schifanelli Law, LLP stupio je na snagu 19. septembra.

U ugovoru koji je objavljen u zvaničnom registru, kompanija Schifanelli Law, LLP Republiku Srpsku će zastupati po pitanju promocije investicija, ekonomske saradnje i “sličnih mogućnosti za Amerikance i američke biznise u RS”. Nadalje, RS-u će pružati druge vrste pravne pomoći, između ostalog, i kod ugovor s trećim stranama.

 

Kako je navedeno, ugovor je potpisan između navedene lobističke kuće i Kancelarije RS za saradnju, trgovinu i investicije.

Inače, u američkom registru još uvijek su aktuelni nalozi Vlade Republike Srpske o angažovanju lobističkih kuća u SAD-u i to Myrmidon Group LLC (pokrenuto 16. avgusta 2011.) kao i McGinnis Lochridge (pokrenuto 6. maja 2019.).

Kako smo objavili, Vlada RS je 7. februara ove godine potpisala novi sporazum sa lobističkom kućom u Teksasu McGinnis i Lochbridge. U ime Vlade RS učinio je to ministar Zlatan Klokić.

Iz RS-a su od usluga navedene lobističke kuće tražili da ima u fokusu:

-Prava i obaveze RS-a u okviru međunarodnog prava uključujući Dejtonski mirovni sporazum kao i drugih međunarodnih akata koje potpisuje BiH

-Prava i obaveze RS-a i BiH naspram OHR-a, PIC-a, Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, EU, te Vijeća Evrope.

ugovor rs lobisti sad

Iza RS-a su se obavezali da će navedenoj lobističkoj kući plaćati mjesečni iznos od 63.000 dolara. Inače, Vlada RS je sa ovom lobističkom kućom, kako je vidljivo u registru, potpisivala akte i 2. februara prošle godine, kao i 2021., 2020., te 2019. godine.

Inače, ranije su objavljeni podaci da je RS samo u periodu od 2007. do 2011. potrošila 13 miliona dolara na lobiste u SAD. Dok nastavlja saradnju sa američkim lobistima predsjednik RS Milorad Dodik najavio je 8. marta kako će uvesti tzv. zakon o „stranim agentima“ kojim bi regulisao aktivnosti neprofitnih organizacija koje djeluju u Republici Srpskoj. Rekao je da će ovaj zakon odražavati američko zakonodavstvo.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas