UPRKOS ODLUCI SENATA UNSA: Sebija Izetbegović do daljeg ostaje doktor nauka

Na zahtjev advokata Esada Oruča, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS-a obustavilo je postupak oduzimanja doktorskog zvanja direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović. Postupak će biti obustavljen sve dok Općinski sud u Sarajevu ne donese konačnu odluku u vezi sa oduzimanjem magistarske diplome.

Ovu informaciju je za medije potvrdio sam Oruč.

– Rješenje smo vidjeli na pojedinim portalima i izvršili uvid u njegov sadržaj. Ono što mogu reći jeste da suštinski ovo potvrđuje našu raniju tezu da rješenje nadležne inspekcije, kojim se nalaže Univerzitetu u Sarajevu da izvrši navodno poništenje doktorske diplome, nikada nije steklo svojstvo konačnosti i pravosnažnosti. To je dodatni argument zašto Univerzitet u Sarajevu nije mogao donijeti rješenje kojim se poništava doktorska diploma, izjavio je Oruč za Faktor.

Podsjećamo, Senat UNSA je, na prijedlog Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, poništio zvanje doktora nauka sebiji Izetbegović, na sjednici koja je održana 13. aprila. Ranije joj je Senat UNSA oduzeo diplomu magistra, kao i zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Nakon oduzimanja diplome madistra Izetbegović je pokrenula postupak pred Općinskim sudom u Satajevu.

Otuč je napomenuo i kako je ranije upozoravao rektora UNSA Rifata Škrijelja na ovakav razvoj događaja.

Izvor: faktor.ba, oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas