UPRKOS SAMOHVALI POLITIČARA: BiH na posljednjem mjestu u reformama za članstvo u EU

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Od formiranja novog saziva Vijeća ministara svjedoci smo da su bh. zvaničnici odlazili u Brisel, te se hvalili uspješnim sastancima i pozivima najviših evropskih zvaničnika

Zabrinjavajući Izvještaj Evropske komisije ukazuje kako je Bosna i Hercegovina posljednja na listi zemalja kada je riječ o izvršenim reformama koje za članstvo u EU moraju biti ispunjene. U svakoj normalnoj zemlji bio bi ovo šamar za vladajuće i poziv na hitnu reakciju no u Bosni i Hercegovini teško da je neko uopšte osjetio odgovornost za neispunjenje obaveza, javlja BHRT.

Naprotiv, ako slušate bh. političare, Bosna i Hercegovina ozbiljno korača ka EU i ispunjava sve na sebe preuzeto u rekordnom roku.

Pljuštale samopohvale

Od formiranja novog saziva Vijeća ministara svjedoci smo da su bh. zvaničnici odlazili u Brisel, te se hvalili uspješnim sastancima i pozivima najviših evropskih zvaničnika.

– Mi smo u 8 dana imali razne sastanke, razgovore i susrete sa sekretarom SAD-a, sa ministricom vanjskih poslova Njemačke, sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije. Rijetko koje diplomatije svijeta u tako kratkom periodu imaju priliku razmijeniti iskustva i razgovarati sa nekim od najjačih svjetskih sila, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Nismo samo razgovarali sa najjačim svjetskim silama. Neke smo pozivali u goste. No, čini se da je sve stalo na tome. Bosanskohercegovački zvaničnici zaboravili su da se u goste ne ide prazne ruke, te da su reforme ono što od nas EU očekuje više od same posjete.

Na to je ukazao izvještaj koji jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina najnepripremljenija zemlja za članstvo u EU.

Prihvatiti pomoć Hrvatske

Kandidatski status, koji smo dobili, jer nam se progledalo kroz prste, nije ubrzao napredak, čak ga je i unazadio. Uprkos tome bh. političari i dalje optimistični, i dalje se hvale ostvarenim susretima i porukama.

Izvući poruku ili uzeti ispruženu ruku susjedne Hrvatske, koja je u porodici Evropske unije, mogli smo prije nekoliko dana, jer nam je ponudila svoju pomoć upravo na putu ka EU.

– Deset godina članstva u EU daje nam za pravo da možemo našim iskustvom s onim što smo doživjeli i na čemu smo radili u proteklom razdoblju. Ja bih rekao dobre volje nastojati sugerirati u procesu pregovora i pristupanja EU, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Umjesto da brojimo uspješne korake, mi skupljamo propušte prilike. Posljednja takva bila je na odgođenoj sjednici Parlamenta Federacije, najvažniji zakoni koji jesu uslov BiH za članstvo u EU ostali su u ladici. Dobili smo upozorenje, i to posljednje, kažu iz Međunarodne zajednice u BiH. Pozivaju političare, posebno one iz Federacije, da se uhvate u koštac sa reformama koje od nas traži EU a koje su već desetljećima na čekanju.

Podijeljena zemlja

Bosna i Hercegovina je ustavnim uređenjem podijeljena zemlja i to dodatno otežava napredak, ali upravo zbog toga je i usvojen Mehanizam koordinacije koji BiH nikako da primijeni u praksi. Upozorenje domaćoj vlasti stiže i od EU analitičara.

– Zna se da BiH što se političkih kriterija tiče je imala za sobom zaista jedan period gdje se malo šta desilo i gdje se teško može reći da je BiH učinila, da se poslužim terminom koji se koristi u EU, kredibilan napor da se određene stvari učine, kaže EU analitičar Adnan Huskić.

Možda kredibilan napor koji Bosna i Hercegovina ulaže nije dovoljan za EU, ali za održavanje političara na vlasti sigurno jeste, jer bez obzira na neučinjeno svi oni svakim izbornim ciklusom budu nagrađeni novim mandatima, bez polaganja računa za nerad, za loš životni standard, za izrazito visoke cijene i ostale svakodnevne probleme građana.

Izvor: BHRT, fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas