UVOĐENJE SISTEMA “AMBER ALERT”: Vlada Republike Srpske dala zeleno svjetlo

Foto: ilustracija

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica “Pronađi me” (“Amber Alert”) u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji (Danka Ilić) kada je i prvi put aktiviran Sistem hitnog obavještavanja javnosti podstakao je MUP Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske posebnu pažnju posvećuje zaštiti maloljetnih lica, te su u tom smislu u prethodnom periodu usvojeni Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine i Akcioni plan za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja u digitalnom okruženju u Republici Srpskoj 2023-2024, s ciljem unapređenja mehanizma djelovanja u slučaju prijave nestanka maloljetnih lica kroz međuinstitucionalnu saradnju ukazujući na potrebu uspostavljanja sistema obavještavanja i informisanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnih lica, s ciljem njihovog bržeg i efikasnijeg pronalaska”, saopštila je Vlada RS.

Takođe, kako se dodaje, MUP Srpske je od 2018. godine aktivan član nevladine organizacije “Amber Alert Europe” koja okuplja veliki broj zemalja članica. Međutim, ističe se u saopštenju, članstvo u ovoj nevladinoj organizaciji ne omogućava aktiviranje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, što je cilj Ministarstva u Vladi Republike Srpske.

“Samim tim, MUP je analizirao kako takvi sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama iz okruženja, te je donesena odlula da se počne sa realizacijom aktivnosti i definisanjem kriterijuma za uspostavljanje Sistema u Republici Srpskoj po uzoru na sistem ‘Pronađi me’ u Srbiji”, naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, njihov sistem, u slučajevima nestanka maloljetnih lica, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl.

“Samim tim, kod građana se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje građana u policiju, te pruža osjećaj korisnosti zajednici kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima. Istovremeno, samo postojanje Sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevim nestanka maloljetnih lica aktivirati Sistem i angažovati šira društvena zajednica”, dodaje se u saopštenju.

Sistem se, kako se dodaje, ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u slučajevima nestanka maloljetnih lica sa elementima prijetnje po život sa ciljem obavještavanja i alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim maloljetnim licem učinila efikasnijom.

Nosilac ove aktivnosti biće Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske a za uspostavljanje Sistema kreiraće i koristiće svoj softver i platformu.

Vlada RS utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku.

“Predloženim Zakonom upotpunjuje se zakonski okvir i omogućuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u situacijama u kojima je prijavljen nestanak maloljetnog lica, nakon izvršene procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost o nestanku maloljetnog lica tako što će javno objaviti informacije koje mogu biti od značaja za njegov pronalazak. Dodatno se definiše zakonski okvir za uvođenje sistema hitnog obavještavanja javnosti o nestanku djeteta, odnosno uspostavljanje ‘Amber Alert’ sistema, odnosno sistema ‘Pronađi me’ na području Republike Srpske”, naveli su iz Vlade.

Podsjetimo, kada je 26. marta u Boru nestala dvogodišnja Danka Ilić, u Srbiji je po prvi put pokrenut ovaj sistem.

Izvor: nezavisne.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas