VALTER SAZNAJE: Bećirović planira da oformi politički pokret i novu stranku

Dosad svi Bećirovićevi politički potezi i ogromni ego upućuju na njegovu spremnost da postane lider novog političkog pokreta, ali i za drugi mandat u Predsjedništvu BiH, za šta računa na podrška Komšića i DF-a, odnosno njihovog glasačkog tijela, jer će se zbog nemogućnosti još jednog Komšićevog kandidiranja za člana Predsjedništva BiH za njega tražiti novo uhljebljenje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Posljednjih sedmica iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića procurile su informacije kako Bećirović uskoro osniva politički pokret. Pokret bi bio osnova koji bi se pretvorio u političku stranku, saznaje Valter iz dva nezavisna izvora.

Nakon što je kao potpredsjednik stranke u junu ove godine izignorisao stranački Kongres na kojem je aktuelnom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću mandat produžen još dvije godine, u stranci su se vodeći ljudi, a što je sve očitije, podijelili u dvije grupe. Jednu predvodi upravo Bećirović te svi njegovi politički potezi, govori i saopćenja upućuju na to da bi poziciju člana Predsjedništva BiH (kao najvišu u izvršnoj vlasti) mogao da iskoristi kao politički potencijal za promjenu i boje i dresa. To dokazuju i njegovi izostanci sa sjednica Predsjedništva SDP BiH.

PRIBLIŽAVANJE ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Vrijedi podsjetiti da je Bećirović kampanju započeo još prije skoro dvije godine (u novembru 2021.) posjetom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću kojem je poklonio i primjerak svoje knjige Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, nakon što je sjeo u predsjedničku fotelju nakon Općih izbora 2022., Bećirović je planski počeo lobirati i za drugi mandat u Predsjedništvu. Bitna poveznica jeste da je za savjetnika u Kabinet doveo Aliju Kožljaka, čovjeka koji je tokom agresije na BiH bio blizak Glavnom logističkom štabu Armije RBiH sa sjedištem u Visokom kojim su, vrijedi podsjetiti, upravljali Halid i Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA sa dubokim vezama u Islamskoj zajednici.

Foto: Bećirović u društvu Kožljaka

Novi susret Bećirovića sa reisom Kavazovićem desio se 13. februara 2023. godine, kada je reis pohvalio nastojanja člana Predsjedništva BiH Bećirovića u zaštiti i očuvanju interesa Bosne i Hercegovine te tada obećao punu podršku Islamske zajednice njegovom radu.

Nakon toga je uslijedio i iftar u Predsjedništvu sa uvaženim reisom.

Naši izvori tvrde da se osim javnih sastanaka u rezidenciji na Kovačima, Bećirović i reis često sastaju i van domašaja javnosti. Nakon jednog od takvih sastanaka bivši predsjednik Sabora IZ BiH Sakib Softić je nakon odbijanja Nermina Nikšića da na bilo koji način koalira sa SDA rekao da se bošnjački politički subjekt treba okupljati oko Bećirevića, odnosno njegovog kabineta.

Prvi koji je iskoristio situaciju bio je bivši šef bh. diplomatije i dugogodišnji predsjednik, a mnogi tvrde i grobar SDP-a Zlatko Lagumdžija, kojeg je Bećirović postavio za ambasadora BiH pri UN-u u New Yorku.

ČENGIĆ, MAŠIĆ, KARIĆ…

U kontekstu Bećirovićevih političkih planova vrijedi podsjetiti da se još jedan stranački funkcioner nije pojavio na junskom stranačkom Kongresu. Riječ je o Irfanu Čengiću, delegatu u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupniku u Skupštini KS, inače čovjeku iznimno bliskom pojedinim SDA/DF strujama. U to vrijeme Čengić je na godišnjem odmoru bio udubljen u život bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Na samog Čengića Bećirović ima veliki politički uticaj.

Foto: Čengić u vrijeme Kongresa SDP-a

Ostali stranački funkcioneri bliski Bećiroviću su Elvir Karabajić i njegov zemljak Damir Mašić, te Benjamina Karić, populistička gradonačelnica Sarajeva koja se, sada i neskriveno, iako SDP-ovka dodvorava bošnjačkom političkom tijelu i glasačima. Posljednji drastični primjer njenog populizma je organizovanje protesta u Sarajevu zbog zločina u Gradačcu, kada je na čelu kolone protestirala protiv vlasti kojoj i sama pripada.

Osim ove grupe stranačkih funkcionera, Bećirović računa i na tuzlanski ogranak SDP-a, predvođen zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasminom Imamovićem, koji je svoju dvodecenijsku funkciju gradonačelnika Tuzle prepustio mladom esdepeovcu Zijadu Lugaviću. Tuzlanski izvori tvrde da se Imamović povukao iz opreza od mogućeg krivičnog gonjenja zbog radnjikoje su upućivale na korupciju iz vremena nekoliko gradonačelničkih mandata. Ulaskom u Parlament BiH, Imamović je stekao imunitet.

No, nije slučajno ni što je Lugavić Imamovićev favorit. Naime, on je sin imama Muhameda Lugavića, koji je opet blizak sa tuzlanskim muftijom Vahidom Fazlovićem i kako stvari sada stojenajozbjnijom kandidatom za budućeg reisa. U tom lobiju je, naši izvori navode, i najbogatiji Bošnjak, osnivač i vlasnik Binga Senad Džombić. Sve su to političko-duhovno-poslovne snage na koje Bećirović računa.

On bi u svojoj političkoj kampanji trebao da dobije podršku i još nekoliko tuznaskih političara, poput Envera Bijedića, koji je ranije napustio SDP i osnovao svoju stranku.

No, gotovo je izvjesno da će Bećiroviću za drugi mandat podršku pružiti i Komšićeva Demokratska fronta, odnosno njihovo glasačko tijelo, jer će se zbog nemogućnosti još jednog Komšićevog kandidiranja za člana Predsjedništva BiH za njega tražiti novo uhljebljenje.

Kao što smo naveli, do sada svi politički potezi, Bećirovićevo ponašanje i ogromni ego upućuju na njegovu spremnost, osim kandidiranja za drugi manda u Predsjedništvu, da najprije oformi vlastiti politički pokret a potom i stranku, što su informacije i naših izvora.

Da li će se on na kraju usuditi na taj potez, zavisiće od više faktora pa i reakcija njegovog SDP-a na informacije da bi ono što je Lagumdžija ubio, Bećirović mogao da sahrani.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas