VICEVI MILOŠA LUKIĆA: Direktor Službenog glasnika RS spreman za zatvorsku kaznu

Preko noći je Miloš Lukić, novoimenovani direktor Službenog glasnika RS, postao „zvijezda“ Dodikovih medija. Isti ti mediji zaobilaze u širokom luku činjenicu da su u proteklih dva mjeseca dvoje direktora Službenog glasnika na svoj zahtjev podnijeli ostavku, jer nisu željeli doći u situaciju da objave Dodikov ukaz.
Piše: Ljiljana Kovačević

Po nalogu Milorada Dodika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (ali bez podrške svih poslanika političkih partija sa srpskim predznakom) usvojeni su zakoni o nesprovođenju odluka visokog predstavnika, kao i odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog bh. entiteta. Donošenjem Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS djelovanje te pravosudne institucije suspendovano je u jednom dijelu države BiH.

Praktično, RS je normativno zabranila provođenje odluka Ustavnog suda na svojoj teritoriji, čime je krenula u „pravno otcjepljenje od BiH“, posebno nakon što je Milorad Dodik, u svojstvu predsjednika RS, potpisao ukaz o proglašenju spornih zakona, koji su potom objavljeni u Službenom glasniku RS – u kojem nisu objavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništava iste te zakone.

ZVIJEZDA PREKO NOĆI

Preko noći je Miloš Lukić, novoimenovani direktor Službenog glasnika RS, postao „zvijezda“ Dodikovih medija. Isti ti mediji zaobilaze u širokom luku činjenicu da su u proteklih dva mjeseca dvoje direktora Službenog glasnika na svoj zahtjev podnijeli ostavku, jer nisu željeli doći u situaciju da objave Dodikov ukaz.
Nakon što je 4. maja dotadašnji direktor Službenog glasnika RS Manojla Zrnić otišao u penziju, na njegovo mjesto prvo je imenovan Vladimir Janković, koji se kratko zadržao na toj poziciji, a nakon njega, još kraće, Milka Devušić. Njena ostavka stigla je nakon što je Schmidt donio izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je neobjavljivanje odluka visokog predstavnika krivično djelo, zbog kojeg se može završiti u zatvoru, od šest mjeseci do pet godina, a isto tako biti i smijenen sa dužnosti.

Miloš Lukić je, sa aspekta vlasti u RS, potpuno dorastao funkciji na koju je postavljen. Potpuno odan režimu, osokoljen kumstvom sa SNSD-ovom uzdanicom Denisom Šulićem, odmah je ispunio nalog i u nedelju ujutro objavio Dodikove ukaze o stupanju na snagu spornih zakona koje je OHR poništio uz pritom aroganciju kakvu u ovakvim prilikama pokazuje njegov stranački šef.

„Što se tiče odluka građanina Savezne Republike Njemačke Christiana Schmidta, on ih kao i do sada može donositi kao što donosi sve odluke u svom privatnom životu – da li će negdje ići na odmor ili šta će danas ručati, ali kao što ne objavljujemo ni te njegove privatne odluke nećemo ni ove kojima on umišlja da može donositi određene zakone“, rekao je Lukić nakon imenovanja za portal UNA TV, čiji je jedan od vlasnika i Igor Dodik, sin Milorada Dodika.

Dan poslije, u ponedeljak, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je „formiralo predmet“ i dalo nalog Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da iz Službenog glasnika RS izuzmu dokumentaciju u vezi sa „formiranim predmetom“. Službenici SIPA su u utorak iz Službenog glasnika odnijeli određenu dokumentaciju, koja će biti dostavljena Tužilaštvu BiH, koje bi nakon toga trebalo da otvori istragu i protiv Lukića, ali i protiv Dodika, koji su po novim izmjenama Krivičnog zakona BiH počinili krivično djelo.

OTVARANJE ISTRAGE

Tužilaštvo je saopštilo da na „formiranom predmetu“ radi tim od troje tužilaca, ali je „trio“ veoma brzo postao „dvojac“, jer je jedna od tužiteljki iz tima, kako se spekuliše, već otišla na bolovanje.

U isto vrijeme, Miloš Lukić nastavlja:

“Ima jedan strani državljanin Njemačke koji boravi u BiH već godinu dana, što je više od turiste. Vjerovatno radi na crno, predstavlja se lažno kao visoki predstavnik… Ja ću ih upoznati sa tom činjenicom“, izjavio je Lukić za RTRS, potvrđujući činjenicu da su mu pripadnici SIPA ranije najavili svoj dolazak u prostorije Službenog glasnika RS.

Pokušavajući da se predstavi kao duhovita osoba, najavio je kako će on pripadnike SIPA-e „upoznati sa nekim činjenicama i da očekuje da će oni formirati predmet, koji se tiče jednog stranog državljanina Njemačke“.

Dodikovski arogantno pokušao je izvrgnuti ruglu i Tužilaštvo BiH, otužujući ga da „po odlukama tog stranca sada krši zakon“.
Pokušao je na sve moguće načine da minimizira krivično djelo koje je počinio:
„Kakva država, takav i državni udar“.

U ovom predmetu je sve jasno – postoje dva čovjeka, Dodik i Lukić, koji su počinili krivično djelo, i tri dokumenta – Dodikovi ukazi o stupanju dva sporna zakona na snagu i njihovo objavljivanje u Službenom glasniku. Samim tim, ovaj slučaj može da bude okončan ekspresno.

Na Tužilaštvu BiH je da pokaže da li će krivično djelo, koje su počinili Miloš Lukić i Milorad Dodik, biti nepristrasno procesuirani, nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja, ili će „formirani predmet“ mjesecima i godnama skupljati prašinu u ladicama.

(zurnal.info)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas