VIJEĆE MINISTARA BiH: Zoran Tegeltija je novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje

Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH, imenovan je za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Tegeltije bilo je uvršteno na dnevni red sjednice koja je u toku i nije jedino koje će se desiti danas nego će na nove direktorske pozicije biti postavljeni i čelnici nekih drugih institucija u BiH.

Pojedinci osporavali imenovanje Tegeltije

Inače, Tegeltijno imenovanje izazvalo je posebno interesovanje u javnosti jer na čelo UIO dolazi sa mjesta ministra finansija i trezora BiH.

Tokom konkursne procedure, pojedinci su osporavali imenovanje Tegeltije, međutim u Vijeću ministara BiH smatraju da nije bilo smetnji da on bude imenovan, zbog čega su ga i stavili na dnevni red i to nakon što su stigli rezultati konkursa koje je sproveo Upravni odbor UIO.

U Vijeću ministara BiH su rekli da ne postoje smetnje da Tegeltija nakon što podnese ostavku predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto bude razriješen dužnosti jer ta odluka ne ide dalje u parlamentarnu proceduru.

Mora podnijeti ostavku u Vijeću ministara

Nakon što bude usvojena ostavka Tegeltije, novi ministar imenuje se u Predstavničkom domu nakon što ga predloži predsjedavjuća Vijeća ministara, a prijedlog njoj dostavlja stranka kojoj je pripala ta pozicija, u ovom slučaju to je SNSD.

U ovoj stranci još nisu precizirali ko bi mogao da zamijeni Tegeltiju na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH, a spekulisalo se o nekoliko imena.

Izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas