VLADA NJEMAČKE PORUČILA DODIKU: Naredba za hapšenje Schmidta bila bi kršenje Dejtona

Foto: radiosarajevo.ba

Vlada Njemačke je reagovala na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) da će visoki predstavnik Christian Schmidt biti uhapšen ako dođe u RS.

Kako su saopćili, naredba za hapšenje bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Još jednom su podržali Schmidta kao visokog predstavnika.

“Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom, on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav”, ukazali su.

Istakli su da nastavak Dodikove secesionističke politike najviše šteti građanima te da to ima posljedice. Napomenuli su da se Njemačka prije nekoliko sedmica odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta u RS-u te na njihovo sukcesivno okončanje.

Također su podsjetili da je Evropska unija otkazala, kako su saopćili, poticaje. Naglasili su da Njemačka sankcije ne izriče na nacionalnom nivou te da je riječ o jednoglasnim odlukama na nivou EU.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas