VLAŠIĆ 2024: Dvodnevna vježba uz podršku NATO snaga

Ovaj sistem je kreiran da pomogne državama da zajedno rade u slučaju krize, a bez obzira radi li se radi o partneru ili zemlji članici

Na Vlašiću se održava dvodnevna vježba čiji je cilj provjeriti sposobnost agencija civilne zaštite i spašavanja da zajedno djeluju u spasilačkim misijama u zimskim uslovima.

Kao dio NATO projekta osmišljenog da promovira saradnju i zajedničke standarde, više od 60 predstavnika ovih agencija učestvovat će u NICS vježbi Vlašić 2024 čiji je domaćin Ministarstvo sigurnosti BiH.

Stručnjaci iz NATO štaba Sarajevo su na terenu da savjetuju učesnike o ključnim oblastima, kao što je helikopterska podrška i korištenje NATO aplikacije koja omogućava osoblju iz različitih agencija da komuniciraju i dijele informacije u stvarnom vremenu na dodir ekrana.

Komandni sistem upravljanja kriznim situacijama (NICS) je razvio NATO kako bi pomogao interresornim i međunarodnim spasilačkim operacijama. Sistem omogućava svima koji učestvuju u misiji da vide istu mapu incidenta u stvarnom vremenu, lokacije nastradalih, vremenske uslove i sl. Ovaj sistem je u upotrebi već četiri godine u slučajevima požara, poplava i operacija spašavanja, a koristi se i u Operativnom centru 112 Ministarstva sigurnosti u Sarajevu.

Posjeta Tehnološkom institutu Massachusetts (MIT)

Početkom ove godine, predstavnici Ministarstva sigurnosti, uprava civilnih zaštita FBiH, RS i Brčko Distrikta boravili su u SAD i susreli se sa stručnjacima svjetski poznatog Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) koji su kreirali ovu aplikaciju.

civilna zastita vjezba nato vlasic
Vježba Vlašić 2024

 

“U slučaju katastrofe, svaka sekunda je važna. Sposobnost da se sarađuje i komunicira uprkos neizbježnom haosu spašava živote, ali za to su potrebni obuka i zajednički standardi. A to je ono što NATO pruža. Ovaj sistem je kreiran da pomogne državama da zajedno rade u slučaju krize, a bez obzira radi li se radi o partneru ili zemlji članici, da se obučavaju u skladu sa istim standardima kako bi u slučaju poplava, šumskih požara ili zemljotresa stručnjaci iz raznih oblasti, raznih agencija i država mogli odmah raditi zajedno kao jedan tim. Jako sam ponosna na ono što rade NATO vojni i civilni stručnjaci u ovoj važnoj oblasti, pomažući vlastima da svim građanima BiH pruže sigurnost”, izjavila je komandantica NATO štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. McGaha.

civilna zastita vjezba nato vlasic
Vježba Vlašić 2024

 

Civilna zaštita jedna je od oblasti za koju je NATO obećao dodatnu podršku bh. vlastima, kao dio projekta Izgradnje odbrambenih sposobnosti (DCB). DCB je prilagođeni paket podrške kao odgovor na zahtjev bh. vlasti i putem njega će eksperti iz 32 NATO zemlje sarađivati sa partnerima iz BiH na izgradnji sposobnosti u 12 prioritetnih oblasti, uključujući upravljanje krizama, medicinsku evakuaciju zračnim putem i cyber sigurnost.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas