VLASNIK HOTELA JABLANICA KOJI JE BRUTALNO PRETUKAO RADNICU: Priznao krivicu, sutra će se znati kazna

U Općinskom sudu Konjic danas je počelo i završeno suđenje Amiru Džafiću (vlasnik hotela Jablanica), optuženom za krivično djelo teška tjelesna ozljeda iz čl. 172. st. 1. KZ F BiH na štetu Enise Klepo (28), također, iz Jablanice.

Glavni pretres je bio zakazan 27. novembra, međutim, otkazan je zbog bolesti optuženog, koji se mjesec ranije izjasnio da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret.

Potpuni preokret

Međutim, danas se, nakon što je Mediha Balić, tužiteljica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Područnog ureda u Konjicu, pročitala optužnicu, dogodio potpuni obrat. U uvodnim riječima, advokat Nermin Karalić, koji zastupa vlasnika hotela Jablanica Džafića je kazao da njegov klijent priznaje krivicu za djelo kojim se tereti.

– Želim istaći na današnjem ročištu, a shodno zdravstvenom stanju mog klijenta, on želi da se izjasni da je kriv u da mu je iskreno najdublje žao što je, uopće, došlo do ovoga i da mu nije bila namjera da ovako nešto čini… Moj klijent se duboko kaje i ovaj proces je do sada već proizveo mnogo posljedica u njegovom zdravstvenom, društvenom i poslovnom pogledu -kazao je, između ostalog, Karalić. Međutim, postupajuća sutkinja Almina Čilić je navela da je optuženi do sada dva puta mogao priznati krivicu ili, pak, sklopiti sporazum s Tužilaštvom te da će, iako može priznati krivicu u ovoj fazi, ipak biti izvedeni dokazi optužbe, odnosno Tužilaštva.

U nastavku je potom svjedočila oštećena Klepo, koja je radila kao recepcionerka u hotelu „Jablanica“. Ona je, podsjetimo, nezadovoljna plaćom i uvjetima na svom radnom mjestu, odlučila dati otkaz i zatražiti isplatu svoje zarađene plaće od mizernih 700 KM. Umjesto toga, vlasnik hotela Jablanica ju je pretukao, praktično, na radnom mjestu, a ona je tokom svjedočenja potanko opisala taj događaj od 1. avgusta.

Podsjetimo, prema optužnici, Džafiću se na teret stavlja da je 1. avgusta 2023.godine oko 21:30 sati stigao u hotel, na poziv svoje supruge I.Dž., inače, direktorice hotela, a nakon kraće verbalne prepirke između nje i oštećene oko isplate plaće, davanja otkaza i drugih problema na poslu. Optuženi je došao do recepcije te je odmah krenuo ka oštećenoj, tjeravši je iz objekta.

– Rukama ju je uhvatio za majicu u predjelu grudi, gurajući je prema prostoriji u kojoj se nalazi bazen i udarajući oštećenu šakom u predjelu glave, lica i očiju, u čemu ga je pokušala spriječiti uposlenica hotela Semra Nezirić, ali u tome nije uspjela, jer je i nju optuženi odgurnuo – navedeno je u optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Potom je oštećenu dalje nastavio fizičkom snagom udarati i gurati je u pravcu hodnika ka bazenu, te je zatvorio vrata od hodnika i nastavio je udarati, pri čemu je galamio na nju, upućivao joj pogrdne riječi i govorio joj kako joj neće platiti.

– Nakon toga je oštećena sjela na stepenice, a potom i napustila prostorije hotela, te se uputila u Dom zdravlja Jablanica, a zatim i u SKB Mostar, gdje je i hospitalizirana i gdje su joj konstatirane teške tjelesne ozljede u vidu otoka i krvnog podljeva gornjeg i donjeg kapka oba oka, krvarenja ispod konjuktive lijevog oka i prijeloma lijeve očne šupljine bez pomaka – stoji u optužnici. Također, svjedočili su Nezirić koja je radila kao kuharica u hotelu i koja je, između ostalog, kazala da se ne sjeća udaraca koje je Džafić nanio oštećenoj, te Semiz Jablan, također, kuhar. Saslušan je i vještak Davor Šimunović iz agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja te su prezentirani snimci s videonadzora iz hotela. Također, pročitan je nalaz i mišljenje, odnosno, zaključak vještaka medicinske struke, dr. Davorina Kozomare, koji nije prisustvovao suđenju, a u kojem je naveo da je oštećena zadobila teške tjelesne povrede.

Zadovoljna ishodom

Nada Dalipagić, advokatica oštećene, nakon suđenja je pojasnila da je, poslije priznanja krivice na današnjem suđenju, postupajuća sutkinja ispravno postupila provodeći glavni pretres, jer je, kako je navela, optuženi mogao ranije priznati krivicu.

– Vidjeli ste, za mene nema sumnje, pogledali ste CD koji jasno pokazuje način na koji je moja klijentica zadobila teške tjelesne ozljede, dakle, u momentu čim je optuženi ušao u hotel, uhvatio je za prsa i odvukao u dio koji nije bio pokriven kamerama, a vidjeli smo rezultat ovog događaja. Nadam se da će ovo biti ne opomena samo njemu da ne čini kaznena djela, nego i jedna opća prevencija za počinjenje ovakvih mogu da kažem užasnih kaznenih djela – rekla je Dalipagić. Izrazila je nadu da će optuženi vlasnik hotela Jablanica dobiti adekvatnu kaznu.

– Kazao je da se kaje, priznao je optužnicu u cijelosti, sam je to kazao, a Sud će, naravno, cijeniti koje su olakšavajuće i otežavajuće okolnosti – dodala je Dalipagić.

Klepo je kazala da je zadovoljna ishodom suđenja.

Foto: Avaz

– Još sam u procesu oporavka i očekujemo da će pravda biti zadovoljena i da će, kao što moja advokatica rekla, ovo biti opomena za ubuduće – rekla je Klepo. Iako nije bilo izvinjenja od njenog bivšeg poslodavca, njegovo današnje priznanje joj, rekla je, ipak, znači.

– Znači da sam govorila istinu da je stvarno kriv za ono što je uradio – naglasila je Klepo.

Izricanje presude je zakazano za sutra u 14 sati.

Izvor: Avaz

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas