VON DER LEYEN: Dajemo zeleno svjetlo za Bosnu i Hercegovinu!

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu napravila najveći napredak u odnosu na proteklu deceniju.

Von der Leyen je navela listu stvari koje je Bosna i Hercegovina uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

“Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je von der Leyen.

Predsjednica Komisije navela je u Evropskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u narednom periodu BiH morati uraditi još više na putu prema EU.

Rasprava o BiH

Trenutno stanje u vezi sa procesom pridruživanja koje su inicirale Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina je deseta, posljednja tačka na dnevnom redu sjednice Evropske komisije koja počinje danas u 13.00 sati u Strasbourgu, navodi se u dnevnom redu sjednice objavljenoj na stranici Komisije.

Usmeno izlaganje o ovoj temi imat će evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

U medijima je jučer objavljena informacija da će Evropska komisija preporučiti da Bosna i Hercegovina započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

EU je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za POLITICO dva zvaničnika EU i jedan diplomat EU.

Ova informacija je također potvrđena Feni iz diplomatskih izvora u Briselu.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Briselu sljedeće sedmice.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas