ZA BORBU PROTIV NASILJA I NEPRAVDE: Štefica Galić dobitnica Mirovne nagrade “Goran Bubalo” za 2023. godinu

Foto: Aleksandra Zaytseva; tacno.net

Na Međunarodni dan mira, 21. septembar, Udruženje mreža za izgradnju mira dodijelilo je po jedanaesti put Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” za 2023. godinu Štefici Galić za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanja sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini i regiji. 

„Sretna sam da je neko prepoznao moj angažman i borbu koja traje godinama. Sva moja aktivnost rezultat je onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću. Ova nagrada puno mi znači jer nosi ime čovjeka, entuzijaste čijem smo humanizmu i dobroti svjedočili i koji nam je inspiracija svojim životnim opredjeljenjem i nastojanjima na izgradnji mira i boljeg i pravednijeg svijeta“, kazala je Štefica Galić, dobitnica Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.

Spasoje Kulaga također je dobitnik u istoj kategoriji za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanju sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regiji. Specijalna nagrada Mreže za izgradnju mira u 2023. godini dodijeljena je Lejli Kusturica, Sari Tuševljak i Sunčici Kovačević za borbu protiv ekološkog nasilja i zaštite prirode.

Ove godine je Mirovna nagrada za obrazovanje o miru dodijeljena Javnoj ustanovi Srednja tehnička škola iz Tešnja za rad na multietničkom razumijevanju među mladima i za promociju mirovnog obrazovanja unutar Bosne i Hercegovine i regiona.

Mirovna nagrada „Goran Bubalo“ prepoznaje naše lokalne heroje i heorine koji žive i šire ove najviše ljudske vrijednosti.

Prilikom odabira dobitnika ili dobitnica Mirovne nagrade uzimaju se u obzir postignuća nominiranih u godini prije primanja nagrade, kao i njihov stalni doprinos unapređenju ljudskih prava, očuvanja i izgradnje mira u BiH.

Mreža za izgradnju mira Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” dodjeljuje svake godine, a ovom nagradom prepoznaje i podržava izuzetne napore pojedinaca_ki koji_e teže obnovi mira, očuvanju i promociji pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Mirovna nagrada ustanovljena je 2013. godine, a od 2020. godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže za izgradnju mira.

Danas je održana i omladinska konferencija „Omladinski aktivizam za mir“ na kojoj su mladi ljudi imali priliku predstaviti svoje viđenje mira u lokalnim zajednicama i diskutovati na ovu temu.

Samo uz stalnu i dosljednju borbu za humane, građanske i demokratske vrijednosti možemo omogućiti mir, pravdu, sigurnost i prosperitet za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Mreža za izgradnju mira koja okuplja više od 250 članica, organizacije civilnog društva i škole i koja vodi dva od najposjećenijih web portala u zemlji a čak i regionu: www.mreza-mira.net  www.snagalokalnog.ba .

Dodjela Mirovne nagrade “Goran Bubalo” održana je zahvaljujući programu Snaga Lokalnog, petogodišnjeg programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji radi na  osnaživanju lokalnih zajednica.

Izvor: tacno.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas