ZA IZUZETAN DOPRINOS FILMSKOJ UMJETNOSTI: Počasno Srce Sarajeva ovogodišnjeg SFF-a dobija Lynne Ramsay

Foto: EPA

Ova nagrada će škotskoj rediteljici, scenaristici i producentici biti uručena u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Ovogodišnja dobitnica Počasnog Srca Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu je škotska rediteljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay.

Ova nagrada će joj biti uručena u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Uručenje Počasnog Srca Sarajeva će se održati 16. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola, nakon čega će uslijediti gala projekcija filma “Zaista, nikad nisi bio ovdje” sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Inače, ovaj film je baziran na knjizi Jonathana Amesa i premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine, gdje gdje su mu dodijeljene nagrade za najbolji scenarij (ex-aequo) i najboljeg glumca (Joaquin Phoenix).

Rođena u Glasgowu, Lynne Ramsay se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorica koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji. Njena veza s Filmskim festivalom u Cannesu je dugogodišnja, gdje je osvojila nagradu žirija 1996. godine za svoj kratki diplomski film “Smalls and Death”, kao i za svoj treći kratki film “Gasman” iz 1998. godine. “Ratcatcher”, njen debitantski dugometražni film, imao je premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, za koji je dobila nagradu Posebno priznanje.

Njen sljedeći igrani film “Morvern Callar” premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2002. godine u sklopu programa Directors‘ Fortnight, a dobio je Nagradu mladih za najbolji strani film.

Treći igrani film Lynne Ramsay “Moramo razgovarati o Kevinu” (We need to talk about Kevin) je bio jedini britanski film nominovan za Zlatnu palmu u zvaničnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine. Tilda Swinton je nominovana za Zlatni globus za ulogu u tom filmu. Film je imao nekoliko BAFTA nominacija i osvojio nagradu za najbolju režiju na dodjeli Britanskih nezavisnih filmskih nagrada (BIFA), nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Londonu i nagradu za najbolji scenarij Udruženja pisaca Velike Britanije.

Ramsey je u skorije vrijeme režirala 18. film za Miu Miu antologiju kratkih filmova Ženske priče. Riječ je o osjetljivom i katarzičnom kratkom dokumentarcu “Brigitte” o francuskoj fotografkinji Brigitte Lacombe, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine.

Podsjetimo, 29. SFF će se održati od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas