“ZABRANITI VULINU ULAZAK U BIH”: Izjave kao iz vremena Miloševića, ozbiljna prijetnja miru…

Potpuno je jasno da su ovakve izjave poput Vulinove sračunate da budu pomoć poziciji Dodika i RS u domaćim pregovorima ali i u odnosima sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali je prilično bijedno i licemjerno dopuštati političko maltretiranje BiH od strane susjeda, navode iz Pokreta Naprijed

Nakon novih izjava donedavnog direktora srbijanske Bezbjednosne informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina u kojima je doveo u direktnu vezu Vučića i srpski svet te rekao da je dužnost ove “generacije srpskih političara da ujedine Srbe gdje god žive i da je proces ujedinjenja počeo i da se više ne može zaustaviti”, pokret Naprijed poziva nadležne institucije i nivoe BiH da se Vulinu zabrani ulazak u BiH.

“Ta odluka mora biti brza i snažna poruka Vučiću. Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da hitno uputi oštru protestnu notu Srbiji, te da istovremeno izrazi svoje nezadovoljstvo Delegaciji EU u BiH.

Znamo ko podržava Vučića iz EU osovine”, navode iz Naprijed te dodaju da su “svjesni da postoje podrške Vučiću unutar određenih krugova u EU, ali da ne smiju dopustiti da nas politički maltretiraju i da nasilno nameću svoje interese”.

Izjave Aleksandra Vulina, podsjećaju na narativ iz vremena Slobodana Miloševića, predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regiji. Naoružavanje Srbije i aktiviranje vojnog roka samo dodatno pojačavaju tenzije i podsjećaju nas na tamna vremena iz prošlosti, navodi se u saopćenju.

“Pokret Naprijed! BiH apeluje na predstavnike međunarodne zajednice, posebno na Delegaciju EU u BiH, Sattlera i Schmidta da zaštite obraz vlasti na nivou države. Ovakvo političko ižvljavanje i ispunjavanje uslova EU ne idu zajedno, osim ako Delegacija EU u BiH tako misli. Naša poruka Delegaciji EU u BiH je da se mora jasnije odrediti spram ovakvih izjava i da bude jasnije da li ispunjavamo 14 uslova za EU ili za Veliku Srbiju, Veliku Hrvatsku i srpske i hrvatske sv(ij)etove.

Potpuno je jasno da su ovakve izjave poput Vulinove sračunate da budu pomoć poziciji Dodika i RS u domaćim pregovorima ali i u odnosima sa predstavnicima međuanrodne zajednice, ali je prilično bijedno i licemjerno dopuštati političko maltretiranje BiH od strane susjeda, posebno političko maltretiranje Bošnjaka ovakvim ucjenama kako bi susjedi ostvarili svoje interese u BiH”, navode iz Pokreta Naprijed iz kojeg su također citirali spornu izjavu Vulina: “Predsjednik Vučić je autentični vođa srpskog naroda. Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku, baš kao što srpski narod nema jedinstvenu državu, ali ima svog predsjednika, jednog predsjednika, ima predsjednika Aleksandra Vučića. Bavio se ili ne bavio politikom u budućnosti, vjerovat ću u nezavisnu Srbiju i politiku stvaranja srpskog sveta”, kazao je Vulin te, kako navode iz Pokreta Naprijed, dodao kako je ponosan na nedavno odlikovanje predsjednika Rusije Vladimira Putina.

– Neka naša poruka bude jasna – političko iživljavanje i ucjene neće proći, i mi kao građani i građanke BiH stojimo zajedno u odbrani naše države, poručeno je na kraju saopćenja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas