ZAKONSKE IZMJENE: Neradna nedjelja u FBiH uskoro bi mogla postati stvarnost, samo ugostitelji trljaju ruke

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Arhiv/Fokus

Postavlja se pitanje šta će biti sa onim trgovinama kojima je nedjelja pazarni dan, primjerice cvjećara u blizini groblja

Na jesen Vlada Federacije BiH trebala bi razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika. Plan je da se zakonom izjednači praksa na nivou cijelog entiteta, a koja je do sada bila parcijalna, javlja BHRT.

Da bi nedjelja trebala biti neradni dan za trgovce, saglasna je većina upitanih građana.

“Zaslužuju. Zaslužuju čak i subutu. Zaslužuje više radnika jer ih je mali broj i zbog toga se radi i subotom i nedjeljom, a i prekovremeno. Na kraju krajeva, svako ko misli da je to lako nek se stavi i prohoda u tuđim cipelama, pa da vidi kako je. Niko ne želi ostavljati svoje porodice, prijatelje, socijalni i društveni život“, “Nedjelja je uvijek slobodan dan bio, zato mislim da je bolje da se ne radi nedjeljom“, samo su neki od komentara.

Na jesen razmatranje izmjena zakona

U Federaciji BiH u pripremi su izmjene zakona po kojem bi nedjelja za trgovce u Federaciji BiH konačno bila neradna. Buduće izmjene zakona čije razmatranje je rezervisano za jesen ove godine, u velikoj mjeri bit će prepisane od susjedne Hrvatske, sa jednom razlikom – u Bosni i Hercegovini će sve nedjelje u godini biti neradne.

-Naravno postoje tu izuzeci, određenih trgovina kao što su suvenirnice, pekare, benzinske pumpe, dežurne apoteke i slično, a to će biti izuzeto i naravno što bude Štab civilne zaštite u slučaju nekih elementarinh nepogoda odredio, kazao je Amir Hasičević, federalni ministar trgovine.

Postavlja se pitanje šta će biti sa onim trgovinama kojima je nedjelja pazarni dan, primjerice cvjećara u blizini groblja.

-Cvjećaru smo prvenstveno otvorili uz groblje jer ljudi najčešće dolaze nedjeljom. Ugrozit će poslovanje iz razloga što mi radimo sa svježim cvijećem, koje ne može dugo stajati, a sad ne može čovjek kupiti svježe cvijeće u subotu, pa da ga nosi tek u nedjelju na groblje, mišljenja je vlasnik cvjećare Deni Begić.

Promet se ne bi trebao preliti u RS

Sindikati pozdravljaju odluku. Bojazan poslodavaca da će se promet iz Federacije preliti u Republiku Srpsku, a koja nema uređenu ovu oblast na nivou enititeta, ne smatraju opravdanom.

-Ukoliko veliki poslodavci zaista usaglase da će se ti trgovački lanci pridržavati takvih stvari, onda nam je manja bojazan šta će se dešavati sa Republikom Srpskom. Mi tu apelujemo i na svijest građana i oni su svjesni da radnici u trgovini imaju svoj slobodan dan, naglašava Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata Bosne i Hercegovine.

Ugostitelji sretni

Ugostitelje će, čini se, zabrane rada ovaj put zaobići. Ipak, nadaju se da se do jeseni neće ništa promijeniti.

-Sigurno bi se to u ovakvom vremenu, kada većina ugostitelja jedva opstaje, odrazilo na njihovo poslovanje. Međutim, nijedna zemlja u okruženju nema zabranu rada ugostiteljskih objekata, tako da mi bi bili prva zemlja, ističe ugostitelj Senad Džanić.

Inicijativa o neradnom danu usvajana je selektivno i to u Mostaru, Čapljini, Livnu, Kiseljaku i Goraždu, na osnovu općinskih ili kantonalnih propisa. Sanski Most koji je prije dvije godine donio ovu odluku, nedavno ju je ukinuo.

U kontekstu neradne nedjelje uvijek je otvoreno pitanje: Da li bi radnici radije radili nego odmarali da im je primjerice, rad nedjeljom više plaćen?

Izvor: BHRT, Fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas