ZAOŠTRAVANJE ODNOSA ZAGREBA I SARAJEVA: Milanović sa Dodikom na spisku negatora genocida

Foto: MARTIAL TREZZINI/EPA/srpskainfo.com

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović “osvanuo” je na spisku lica koja negiraju ili relativizuju genocid u Srebrenici, a koji je sačinio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

U izvještaju koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici navedenog Centra, predsjednik Hrvatske se optužuje da je u novembru 2022. godine ušao u javnu raspravu sa ženama iz Udruženja “Majke Srebrenice”, te da je, kako se podsjeća, izjavio kako su to “stare žene koje su se držale dostojanstveno”, ali da se, kako je dodao, nada da “nisu pale u klješta beskrupuloznih utilitarističkih muljatora iz Sarajeva”.

– Ako jesu, biće mi ih jako žao. Ali, šta je problem? Ja nikada nisam negirao razmjere ubistva i masakra u Srebrenici, to mi ne pada napamet. To je kao da neko negira Holokaust kao takav. Ali pravne kvalifikacije, to je nešto drugo – rekao je Milanović, što ga je, po ocjeni ljudi iz Memorijalnog centra, kvalifikovalo za ulazak na listu “negatora genocida”.

Inače, na navedenom spisku, pored hrvatskog predsjednika našli su se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branimir Kojić, zatim poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Miodrag Linta, delegat u Domu naroda parlamenta BiH Radovan Kovačević, bivši Dodikov savjetnik Nenad Kecmanović, dnevni listovi “Informer” i “Alo” iz Srbije…

Politički analitičar Slavo Kukić za Srpskainfo kaže da uvrštavanje Zorana Milanovića na spisak “negatora genocida”, na određeni način, predstavlja nastavak zaoštravanja odnosa između zvaničnog Zagreba i Sarajeva.

– Ti odnosi već izvjesno vrijeme nisu bajni zbog odnosa hrvatskih vlasti prema BiH, posebno po pitanju podrške Hrvatske izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona kojima bi, praktično, za sva vremena bila zapečaćena vlast HDZ u BiH. Ako ćemo biti realni, to je direktno miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje i nikako ne može biti zalog dobrosusjedskih odnosa – kaže Kukić.

Iako Milanovićeve izjave o “Majkama Srebrenice” i ratnim dešavanjima u tom gradu, kao i postupak Memorijalnog centra ocjenjuje kao dodatno dolivanje ulja na vatru, Kukić smatra da je to samo povod, a ne uzrok pogoršanja odnosa između Zagreba i Sarajeva.

– Zoran Milanović se u cijelom okruženju sve manje ozbiljno doživljava i sve više posmatra kao neka vrsta političkog klovna, čije izjave ne treba ozbiljno shvatati – tvrdi Kukić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, Branimir Kojić, koji se takođe našao na “crnoj listi” Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, izjavio je da se time “stavljaju mete na čelo preživjelim Srbima i njihovim porodicama”.

Kojić je, između ostalog, za Srnu izjavio da je navedeni izvještaj Memorijalnog centra na 64 strane “jedna od mnogobrojnih neistina kojima se pere novac”, te da su ga, prema njegovim riječima, pisale neznalice.

Izvor: srpskainfo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas