ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U PRIJEDORU: Žrtvama ruke bile vezane kaiševima na leđima

Foto: D. S./Klix.ba

Posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Donja Dragotinja koje se nalazi na području općine Prijedor.

Ekshumacija na ovom lokalitetu započela je jučer, a danas je okončana nakon detaljnog pregleda lokacije.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području ubijene 1992. godine.

Prilikom ekshumacije uočeno je da su dvjema od četiri ekshumirane žrtve ruke bile vezane na leđima i to kaiševima iz njihovih hlača. Prema riječima ljekara sudske medicine radi se o posmrtnim ostacima četiri muškarca. Uz posmrtne ostatke pronađeno je i nešto odjeće.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava su prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a tokom dvodnevne ekshumacije na terenu su bili i istražitelji Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH, ljekar sudske medicine, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe, radnici, mehanizacija kao i pripadnici PU Prijedor koji su osiguravali mjesto ekshumacije.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas