ZBOG PADA CIJENE DIONICA METE: Mark Zuckerberg izgubio preko 22 milijarde dolara

Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Bogatstvo izvršnog direktora tvrtke Meta i milijardera Marka Zuckerberga palo je u četvrtak za preko 22 milijarde dolara – odnosno 13 posto – uslijed pada dionica kompanije izazvane izvještajem o zaradi u prvom kvartalu ove godine. Zarada je premašila očekivanja, no u izvještaju se navodi kako kompanija predviđa slab rast.

Bogatstvo Marka Zuckerberga prema tome sada iznosi 151 milijardu dolara. Pad cijene dionica uslijedio je nakon izvještaja o zaradi Mete u prvom kvartalu u srijedu popodne, u kojem je kompanija predvidjela da će prodaja u drugom kvartalu biti manja od očekivane, a prognozira i visoke troškove u odjelu za umjetnu inteligenciju bez jasnog plana za dostizanje poslovne dobiti.

Zuckerberg se ipak uspio zadržati na četvrtom mjestu najbogatijih ljudi svijeta. Ispred njega su Bernard Arnault, vlasnik modnog carstva LVMH, osnivač Amazona Jeff Bezos i Elon Musk.

Meta je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila zaradu od 36,46 milijardi dolara, premašivši očekivanja od 36,14 milijardi dolara. Zarada je u odnosu na isti period prošle godine porasla za 27 posto.

Suosnivač Moskovitz je također osjetio pad

Palo je bogatstvo i suosnivača Facebooka Dustina Moskovitza, i to za dvije milijarde dolara ili 11,63 posto, pokazuju izračuni Forbesa. Moskovitz se nalazi na 103. mjestu Forbesove liste najbogatijih, s bogatstvom od 15,8 milijardi dolara.

Izvještaj o zaradi od srijede detaljno opisuje naglasak koji je tech gigant stavio na razvoj umjetne inteligencije, sedam dana nakon predstavljanja AI chatbota Llama 3.

Usprkos planiranom velikom ulaganju u AI, Meta je još uvijek uglavnom oglašivačka kompanija: čak 99 posto ukupnih prihoda kompanije dolazi upravo od oglašavanja. Čini se kako su planirane ogromne investicije u tehnologiju, zajedno s prognozama o sporijem rastu u drugom kvartalu, prestrašile investitore i dovele do oštrog pada vrijednosti dionica.

Tokom razgovora o zaradi u srijedu, Zuckerberg je rekao kako je Meta AI na putu “da postane najkorišteniji i najbolji AI pomoćnik na svijetu,” što ne opisao kao “nevjerovatnu vrijednost.”

Ipak, Zuckerberg je također rekao kako će Meta “povećati proizvodnju prije nego proizvod počne donositi novac”, pozvavši se na tranziciju značajki Instagram Reels, Stories i News Feeds na mobilnu verziju, što je izazvalo nestabilnost cijene dionica.

Analitičar JPMorgana, Doug Anmuth, napisao je u bilješci klijentima u četvrtak kako te usporedbe “zabrinjavaju mnoge investitore, iako se nazire dugoročna isplativost.”

Autor originalnog članka: Cailey Gleeson, Forbes

Izvor: forbes.n1info.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas