ZBOG PODRIVANJA SPORAZUMA I INSTITUCIJA, TE RAŠIRENE KORUPCIJE: Predsjednik SAD Joe Biden produžio vanredne mjere za Zapadni Balkan

Zbog podrivanja sporazuma i institucija kao i raširene korupcije unutar raznih institucija na Zapadnom Balkanu, što predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnosti i vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, predsjednik SAD Joe Biden je produžio vanredne mjere za Zapadni Balkan.

“Dana 26. juna 2001., Izvršnom naredbom 13219, predsjednik je proglasio nacionalno vanredno stanje u odnosu na Zapadni Balkan u skladu s Zakonom o međunarodnim vanrednim gospodarskim ovlastima (50 U.S.C. 1701 i dalje) kako bi se uhvatio u koštac s neobičnom i vanrednom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD koju čine radnje osoba koje su uključene ili pomažu, sponzoriraju ili podupiru i ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (ono što je sada Republika Sjeverna Makedonija) i drugdje u regiji zapadnog Balkana, ili djela koja opstruiraju provedbu Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 10. juna 1999. na Kosovu”, navodi se u saopćenju.

Izmijenio naredbu

Predsjednik SAD je naknadno izmijenio tu naredbu u Izvršnoj naredbi 13304 od 28. maja 2003. kako bi poduzeo dodatne korake u pogledu određenih radnji koje ometaju provedbu, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. koji se odnosi na Makedoniju (ono što je sada Republika Sjeverna Makedonija).

“Dana 8. juna 2021. potpisao sam Izvršnu naredbu 14033, kojom je proširen opseg nacionalnog vanrednog stanja proglašenog Izvršnom naredbom 13219, s izmjenama i dopunama, utvrđujući da je situacija na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan), tokom posljednja dva desetljeća, uključujući potkopavanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i raširenu korupciju unutar raznih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koči napredak prema efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, te stoga predstavlja neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD.

Prijetnja miru

Radnje osoba koje prijete miru i međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu, uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, te stanje na Zapadnom Balkanu, koje koči napredak prema učinkovitom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju se predstavljaju neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD.

Iz tog razloga, nacionalna vanredna situacija proglašena Izvršnom naredbom 13219, prema kojoj su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304, a čiji je opseg proširen u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi nakon 26. juna 2023.

Stoga, u skladu s odjeljkom 202 (d) Zakona o nacionalnim vanrednim situacijama (50 U.S.C. 1622(d)), nastavljam na 1 godinu nacionalno vanredno stanje proglašeno Izvršnom naredbom 13219 u odnosu na zapadni Balkan”, poručio je Biden.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas