ZBOG RUŠENJA SCHMIDTOVIH ODLUKA: Tužilaštvo BiH uskoro podiže optužnicu protiv Dodika?

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH

Tužilaštvo BiH uskoro bi trebalo podići optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a, piše Avaz pozivajući se na svoje izvore.

Dodika su, naime, po naredbi Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) ispitali 19. jula u Banjoj Luci.

Njega su ispitali pripadnici SIPA-e na okolnosti naredbe Tužilaštva BiH u vezi “nepoštivanja odluka visokog predstavnika” Christiana Schmidta.

Naredba se odnosi i na Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, koji je također ispitan i čije bi se ime trebalo naći u optužnici.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

Miloš Lukić osumnjičen je da je nezakoniti Dodikov ukaz objavio u Službenom glasniku RS.

U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu ranije je formiran tim od tri tužioca, koji, zajedno sa SIPA-om te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti.

Tužilaštvo BiH je zvanično donijelo naredbu o pokretanju istrage prije 15 dana. Osim Dodika i Lukića, saslušano je još nekoliko osoba, piše isti izvor.

Poništeni zakoni

Podsjećamo, Visoki predstavnik poništio je 1. jula antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog bh. entiteta.

Krivičnom zakonu dodan je i dio u kojem se kriminalizira nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Kaznom od šest mjeseci do pet godina bit će kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje.

Izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas