ZBOG SLANJA SLIKA GENITALIJA: Prvi muškarac osuđen u Engleskoj na zatvor

Cyberflashing, koji uključuje slanje neželjenih seksualnih slika putem društvenih medija ili platformi za razmjenu poruka, kažnjiv je prema novom Zakonu o seksualnim prestupima, koji žrtvama jamči doživotnu anonimnost

Nicholas Hawkes, 39, iz Basildona u Essexu, postao je prva osoba u Engleskoj koja je osuđena za cyberflashing prestup prema Zakonu o online sigurnosti, koji je stupio na snagu 31. januara. Hawkes, već osuđivani seksualni prestupnik, osuđen je na 66 sedmica u zatvoru jer je slao neželjene nepristojne slike svojih genitalija 15-godišnjoj djevojčici i ženi.

Krunski sud u Southendu čuo je da je 9. februara Hawkes upotrijebio očev telefon da pošalje nepristojnu fotografiju putem WhatsAppa ženi u svojim 60-ima, a zatim je poslao eksplicitnu sliku tinejdžerici preko iMessagea. Obje su žrtve odmah prijavile incident policiji Essexa, dajući snimke zaslona poruka.

Tužitelj David Barr izjavio je da su Hawkesovi postupci bili dio obrasca ponašanja, ističući njegov nedostatak prethodnog liječenja unatoč tome što su mu bili ponuđeni pregledi kod psihijatra.

Hawkes se na ranijem ročištu izjasnio krivim po dvije točke optužnice za slanje nepristojnih slika s ciljem izazivanja uznemirenja. Cyberflashing, koji uključuje slanje neželjenih seksualnih slika putem društvenih medija ili platformi za razmjenu poruka, kažnjiv je prema novom Zakonu o seksualnim prestupima, koji žrtvama jamči doživotnu anonimnost.

Hawkes, koji je već bio u registru seksualnih prijestupnika za prijašnja kaznena djela, uključujući seksualnu aktivnost s djetetom i izlaganje, također je proglašen krivim za kršenje društvenog reda i uvjetna kazna za drugi seksualni prijestup. Uz zatvorsku kaznu, izrečena mu je 10-godišnja zabrana prilaska žrtvama i 15-godišnja zabrana seksualnog zlostavljanja, kojom mu se zabranjuje približavanje nepoznatim ženama na javnim mjestima.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas