ZBOG SUKOBA INTERESA OKO IZGRADNJE TENISKIH TERENA U BANJALUCI: Kažnjen direktor RAK-a Draško Milinović

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH utvrdila je da je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Draško Milinović prekršio zakon jer se nalazi na čelu Teniskog saveza Republike Srpske koji je dobio desetine miliona KM iz budžeta za izgradnju teniskih terena u Banjaluci.

Ovaj slučaj Transparency international u BiH prijavio je Komisiji još prošle godine, a Milinović je kažnjen obustavom 10% plate u narednih 6 mjeseci zbog sukoba interesa. Slučaj je sporan i što se prebacivanjem novca na račune Saveza izbjeglo provođenje postupka tendera za izgradnju ovog objekta.

Podsjećamo, Transparency International u BiH uputio je prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja provođenja tendera za izgradnju teniskih terena u Banjaluci, koji su se gradili za potrebe turnira „Srpska open“.

Sredstva za izgradnju ovog kompleksa, koja su iznosila preko 20 miliona KM, obezbijedili su Grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske, ali se izbjeglo raspisivanje tendera tako što je novac prebačen u vidu granta Teniskom savezu RS.

Tako je Teniski savez bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i cijenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50%. U ovom slučaju gotovo sva sredstva izdvojena za ovaj projekat su javna, a član 7. Zakona propisuje da se on primjenjuje i za ugovore koje ugovorni organ direktno subvencioniše sa više od 50%, ako ti ugovori uključuju radove na objektima namijenjenim za sport.

S obzirom na to da je Grad Banjaluka izdvojio većinu sredstava, bio je dužan da obezbijedi poštovanje odredbi ovog zakona u slučajevima kada subvencionisani ugovor dodjeljuje neko drugo fizičko ili pravno lice. Grad Banja Luka je putem Teniskog saveza Republike Srpske pokušao da zaobiđe direktnu primjenu Zakona ispuštajući iz vida da je ovdje riječ o subvencionisanim ugovorima.

Zbog ovog slučaja Transparency International u BiH uputio je prijavu i Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Teniskog saveza Republike Srpske Draška Milinovića koji je ujedno i direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH što se po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa smatra izvršnom funkcijom.

Nosiocima izvršnih funkcija na BiH nivou po ovom zakonu izričito je zabranjeno da obavljaju dužnost ovlaštenih lica u fondacijama i udruženjima koja se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM godišnje, odnosno u iznosu većem od 50.000 KM godišnje u fondacijama i udruženjima iz oblasti kulture i sporta. S obzirom na to da je Teniski savez Republike Srpske za ovaj projekat dobio milionska sredstva iz entitetskog i budžeta Grada Banjaluka evidentno je da se predsjednik ovog saveza Draško Milinović nalazi u sukobu interesa.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas