ZBOG SUMNJE ZA NASILNIČKO PONAŠANJE: Tužilaštvo ZDK formiralo predmet protiv ministra Rame Isaka

Ramo Isak je rekao da je sin povukao prijavu „na sudu“, iako slučaj nije ni mogao doći do suda prije eventualne optužnice. U Tužilaštvu ZDK su, prema našim izvorima, samo sve razdvojili na dva predmeta, protiv te osobe zbog sukoba sa Rusmirom Isakom i drugi, koji se odnosi na ministrov fizički napad.

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ponovo ima problem sa zakonom. Predmet je još jedne istrage i to ponovo za nasilničko ponašanje. U pitanju je napad na jednu osobu u Zenici (identitet poznat redakciji) koja je prethodno imala manji sukob sa njegovim sinom Rusmirom, da bi potom došao ministar da „ureduje“. Slučaj datira od 13.oktobra 2023.

Žurnal je pitao Tužilaštvo ZDK u kojem je statusu istraga protiv Rame Isaka, prijavljenog za nasilničko ponašanje prema jednoj osobi na lokalitetu Crkvice – Zenica, odnosno da li je donešena tužilačka odluka po ovoj prijavi?

„Uvidom u evidencije Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je da je u ovom Tužilaštvu, vezano za navodno nasilničko ponašanje prema jednoj osobi na lokalitetu Crkvice-Zenica, formiran predmet. Predmet je u radu“, odgovaraju iz Tužilaštva ZDK.

odgovor Tužilaštva ZDK

Ozbiljni izvori iz Tužilaštva ZDK i policije uvjeravaju da postoji video snimak nasrtaja Rame Isaka na tu osobu, što svemu daje dodatnu težinu.  Unatoč tome, Isak negira tako nešto.

„Ni s kim ja nisam imao nikakve konflikte…Protiv mene nije mogao nikada ništa poduzeti jer ja nisam ništa uradio… Bio je jedan incident, jedan dečko je malo izvređao u mene sina, istrgao mu telefon. Policija je došla, protiv tog momka je pokrenut postupak..“izjavio je nedavno ministar Isak za portal Klix.

Ramo Isak je rekao da je sin povukao prijavu „na sudu“, iako slučaj nije ni mogao doći do suda prije eventualne optužnice. U Tužilaštvu ZDK su prema našim izvorima samo sve razdvojili na dva predmeta, protiv te osobe glede sukoba sa Rusmirom Isakom i drugi, koji se odnosi na ministrov fizički atak.

Da ima spornih detalja dešavanja govori i podatak da su pod internom istragom i dva policajca koja su po svemu sudeći loše odradili svoj posao, znajući uticaj Rame Isaka. Tim povodom Žurnal je pitao Upravu policije MUP-a ZDK da li postoji postupak protiv policijskih službenika zbog sumnje da nisu postupili sukladno propisima tokom evidentiranja nasilničkog ponašanja osobe Ramo Isak prema jednoj osobi, dana 13. 10. 2023. na području Crkvica-Zenica.

“U vezi događaja koji se pominje u vašem aktu, obavještavamo vas da se protiv dva policijska službenika Policijske stanice Crkvice vodi interni postupak u cilju provjere zakonitosti njihovog postupanja u konkretnom slučaju. U zavisnosti od ishoda internog postupka ovisit će eventualno daljnje postupanje nadležne službe”, odgovorili su iz UP MUP-a ZDK.

Sličan slučaj sadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova imao je januara 2012. godine za koji je 2013. presudom Općinskog suda u Zenici prvostepeno osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne, uslovno na godinu dana.

izvor: CIN – presuda Općinskog suda u Zenici

Tri godine ranije, osuđen je zbog prijetnji novinaru uslovno na dva mjeseca zatvora. Prva presuda je brisana u augustu 2016., a druga u septembru 2019. godine.

Jedna optužnica za ugrožavanje sigurnosti je 2016. godine odbačena zbog zastare.

izvor: CIN – presuda Općinskog suda u Zenici

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas