ZEMLJOTRES MAGNITUDE 7,8 U JUŽNOM PACIFIKU: Izdato upozorenje na cunami

Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je južni Pacifik u petak, saopštio je američki geološki zavod (USGS), koji je izdao upozorenje na cunami za obližnje zemlje, uključujući Vanuatu, Fiji i Kiribati.

Američki Nacionalni centar za upozorenje na cunami izdao je ovo upozorenje za obale koje se nalaze unutar 1.000 kilometara (621 milja) od epicentra koji se nalazi između Fijija, Vanuatua i Nove Kaledonije.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havaja objavila je na Twitteru da trenutno ne postoji opasnost od cunamija za Havaje.

Talasi cunamija koji dosežu i do 1 metar mogući su duž nekih obala Vanuatua, prema američkom Nacionalnom centru za upozorenje na cunami, umanjujući raniju procjenu da bi valovi mogli biti visoki 3 metra. Manji talasi ispod 0,3 metra mogli bi se očekivati na Fijiju, Kiribatiju i udaljenim novozelandskim ostrvima Kermadec, dodaje centar za upozorenje.

Zemljotres je imao dubinu od 38 kilometara (23 milje), saopštio je USGS.

Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama Novog Zelanda objavila je na Twitteru da procjenjuje da li potres “predstavlja bilo kakvu prijetnju cunamijem za Novi Zeland”.

Ranije je saopšteno da je potres bio jačine 7,7 stepeni, ali je od tada revidiran.

Južni Pacifik jedno je od seizmički najaktivnijih područja svijeta jer zbog visokih stopa konvergencije australske i pacifičke tektonske ploče se neprestano guraju jedna protiv druge, navodi USGS, prenosi CNN.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas