ZUCKERBERG POKRENUO NOVU MREŽU THREADS: U prvih sedam sati registrovalo se 10 miliona ljudi

Šef Mete Mark Zuckerberg objavio je da je pokrenuta aplikacija njegove nove društvene mreže Threads. Cilj mu je nadmašiti Twitter.

Stručnjaci kažu da bi Threads mogao privući korisnike Twittera nezadovoljne nedavnim promjenama na platformi.

Threads – koji se za sada ne pokreće u Evropskoj uniji – omogućava korisnicima da objavljuju do 500 karaktera i ima mnogo funkcija sličnih Twitteru.

Aplikacija je imala 10 miliona registracija u prvih sedam sati, rekao je Zuckerberg.

Ranije je rekao da će održavanje platforme “prijateljskom… na kraju biti ključ njenog uspjeha”.

No, šef Twittera Elon Musk je odgovorio: “Beskonačno je bolje biti napadnut od strane stranaca na Twitteru, nego se prepustiti lažnoj sreći Instagrama za skrivanje bola.”

Na pitanje da li će aplikacija biti “veća od Twittera”, Zuckerberg je rekao: “Bit će potrebno neko vrijeme, ali mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore sa milijardu+ ljudi.

“Twitter je imao priliku da to učini, ali nije uspio. Nadam se da mi hoćemo.”

Konkurenti su kritizirali količinu podataka koju aplikacija može koristiti. To može uključivati zdravstvene, financijske podatke i podatke o pregledavanju koji su povezani s identitetima korisnika, prema Apple App Storeu.

Teme su sada dostupne za preuzimanje u preko 100 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, ali još uvijek ne u EU zbog regulatornih problema.

Meta, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, nazvala je novu aplikaciju “početnom verzijom”, s planiranim dodatnim funkcijama, uključujući mogućnost interakcije s ljudima na drugim aplikacijama društvenih medija kao što je Mastodon.

“Naša vizija sa Threadsom je da uzmemo ono što Instagram najbolje radi i da to proširimo na tekst”, rekla je firma prije pokretanja.

Uprkos tome što je Threads samostalna aplikacija, korisnici se prijavljuju koristeći Instagram nalog. Njihovo Instagram korisničko ime se prenosi, ali postoji opcija da se njihov profil prilagodi posebno za Threads.

Korisnici će takođe moći da izaberu da prate iste naloge kao i na Instagramu, kaže Meta. Aplikacija omogućava korisnicima da budu privatni na Instagramu, ali javni na Threads.

Izdanje nove aplikacije dolazi nakon kritike Metine poslovne prakse.

Prošle godine, Meta zviždač Frances Haugen rekla je da je kompanija stavila “profit iznad sigurnosti” i kritikovala je način na koji je platforma moderirana.

Kompaniju je također potresao skandal u kojem je trećim stranama, uključujući britansku političku konsultantsku kuću Cambridge Analytica, dozvolila pristup ličnim podacima korisnika Facebooka.

Očigledno pozivajući se na ovu kontroverznu prošlost, Musk se našalio u ponedjeljak: “Hvala Bogu da su tako razumno vođeni”.

Postoji nekoliko dostupnih alternativa za Twitter, kao što su Bluesky i Mastodon, ali one su se borile da steknu privlačnost.

Threads ima značajnu prednost jer je povezan sa Instagramom, a stotine miliona korisnika već na toj platformi.

Kako Threads funkcionira?

Na temama, objave se mogu dijeliti na Instagramu i obrnuto i mogu uključivati veze, fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta.

Međutim, neki rani korisnici u srijedu su prijavili probleme prilikom postavljanja slika, nagovještavajući probleme.

Korisnici vide feed postova, koje Meta naziva “threads”, ljudi koje prate, kao i preporučeni sadržaj.

Oni su u mogućnosti kontrolirati ko ih može “spomenuti” i filtrirati odgovore na postove koji sadrže određene riječi.

Prestanak praćenja, blokiranje, ograničavanje ili prijavljivanje drugih profila je također moguće, a svi računi koje korisnici blokiraju na Instagramu automatski se blokiraju na Threads.

Dok Meta naglašava veze s Instagramom, medijsko izvještavanje se fokusiralo na njegovu sličnost s Twitterom, a neki investitori opisuju aplikaciju kao “Twitter ubicu”.

U subotu je šef Twittera Elon Musk ograničio broj tvitova koje korisnici mogu vidjeti na njegovoj platformi dnevno, navodeći ekstremno “scraping podataka”.

Bio je to najnoviji pokušaj Muska da natjera korisnike da se prijave na Twitter Blue, uslugu pretplate na platformi.

Twitter je također najavio da će njegova popularna korisnička kontrolna tabla TweetDeck otići iza paywall-a za 30 dana.

Otkako je Musk preuzeo vlast, mnogi korisnici Twittera javno su izrazili svoje nezadovoljstvo platformom i njegovim upravljanjem – navodeći nestalno ponašanje i političke stavove.

Prošlog mjeseca, Musk i šef Meta Mark Zuckerberg pristali su – vjerovatno u šali – na borbu u kavezu, a u ranim objavama Zuckerberga na Threads spominje se njegovo interesovanje za mješovite borilačke vještine.

Iako će Threads biti dostupan u Velikoj Britaniji, još uvijek nije dostupan u EU zbog regulatorne nesigurnosti, posebno u vezi sa Zakonom o digitalnim tržištima EU.

Ali kompanija kaže da razmišlja o lansiranju u EU.

Taj zakon postavlja pravila o tome kako velike kompanije kao što je Meta mogu dijeliti podatke između platformi koje posjeduju. Dijeljenje podataka između Threads-a i Instagrama dio je problema.

Meta drži da je zaštita privatnosti ključna za njeno poslovanje.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas