BH NOVINARI: Neprihvatljivi su pokušaji Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije

Nakon objave informacije o presudi osuđenima u aferi Respiratori, pokrenuta je neprimjerena hajka i brutalna politička kampanja protiv novinara FTV-a i CIN-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju društveno neprihvatljivim, manipulativnim i pravno neutemljenim pokušaje Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, da pojedinim novinarima i medijima delegira odgovornost zato što je pravomoćno osuđen na četiri godina zatvora u sudskom postupku pred Sudom BiH, vođenom za slučaj visoke korupcije.

U saopćenju za javnost BH novinari navode kako je Novalić, nakon objave informacije o presudi osuđenima u aferi Respiratori, pokrenuo neprimjerenu hajku i brutalnu političku kampanju protiv Harisa Šertovića, novinara Federalne televizije (FTV) i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

– Optužio ih je da su mu “napokavali aferu” u vezi sa kupovinom respiratora i nezakonitim trošenjem javnog novca, te da je on sam “žrtva politički montiranog procesa”. Slične optužbe na račun medija iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje. Toj kampanji su se, nažalost, pridružili i visoki dužnosnici SDA, dodaju u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara, ističu, daje punu podršku novinarima FTV-a i CIN-a, koji su informacije o sudski utvrđenoj odgovornosti i zatvorskim kaznama za glavne aktere afere Respiratori objavili u javnom interesu, poštujući pravo građana da budu informisani o pitanjima koja se tiču načina trošenja javnog novca i zaštite općeg zdravlja u doba pandemije Covid-19.

U tom kontekstu, UO BH novinara ocjenjuje neutemljenim pokušaje Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije i novinare, te da orkestriranom političkom hajkom na društvenim mrežama, krivnju sa svojih leđa prebace na druge.

– Upravni odbor BH novinara prihvata lično nezadovoljstvo Fadila Novalića i Fikreta Hodžića kao i njihovu potrebu da javno komentarišu presudu, uključujući i javnu kritku samog sudskog postupka. To međutim ne znači da i Novalić i Hodžić, pomognuti infrastrukturom SDA i radi zaštite vlastitih interesa, mogu ciljano izlagati sigurnosnim rizicima novinare i klevetati urednike samo zato što su objavili pravosnažnu sudsku presudu. Ako nastave u tom pravcu, BH novinari će poduzeti institucionalne i zakonske mjere zaštite svojih koleginica i kolega u medijima, saopćeno je.

Upravni odbor BH novinara je ovim putem pozvao medije i novinare u BiH, naročito u Sarajevu, da, poštujući javni interes, svojim izvještajima o finalnoj odluci Suda BiH u vezi sa aferom Respiratori doprinose vladavini prava, a građanima ponude objektivne informacije i širi uvid u činjenice na osnovu kojih je donesena pravomoćna presuda.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas