ČETVRTA BH. POVORKA PONOSA: Iz Sarajeva upućena poruka savezništva i podrške LGBTIQ osobama, ali bez gradonačelnice

Iako je komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala gradonačelnicu Sarajeva da pojavljivanjem na povorci ponosa podrži LGBTIQ zajednicu u BiH i borbu za njihova prava, ona se, kao i prethodne godine, nije htjela zamjeriti većinskom, desno orjentisanom biračkom tijelu.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Ponosno zajedno“ slogan je četvrte Bh. povorke ponosa koja je bez ijednog incidenta, kao i prethodnih godina, održana danas u Sarajevu. Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine slavili su se ljubav i zajedništvo. No uprkos tome, LGBTIQ osobe ostale su uskraćene za podršku vjerskih zajednica, većine političkih partija i zvaničnika te, kao i prošle godine, gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je na početku mandata obećavala zaštitu prava svih građana.

Učesnici četvrte Bh. povorke ponosa prošetali su danas centrom Sarajeva odakle su uputili poruke kojima apeluju na poštovanje prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba.

„Ljubav je naš ponos“, „Ujedinjeni u različitosti“, „Govori riječima mira! Govor mržnje nije opcija!“ – neki su od transparenata koje su nosili učesnici povorke.

Osim LGBTIQ osoba i građanskih aktivista, povorci su prisustvovali brojni građani Sarajeva, te su se mogle vidjeti porodice s djecom koje su im svojim prisustvom dale podršku u borbi protiv diskriminacije.

Kako su od ranije isticali iz organizacionog odbora povorke, najveći problemi LGBTIQ osoba u bh. društvu su nevidljivost, izoliranost, neprihvaćanje i nasilje – kako u javnom tako u i privatnom prostoru. Stoga povorka nosi i jaku političku poruku jer su LGBTI osobe često izložene diskriminaciji u školi, na poslu i u porodici.

RIJEŠITI PITANJE ISTOSPOLNIH ZAJEDNICA U BIH

„Kad se ja i moj partner razilazimo u javnom prostoru, mi se potapšemo, jer se ne možemo zagrliti. Iako se nekad može činiti da je rad na LGBTIQ pitanjima je u suštini izolovano pitanje, to je vrlo pogrešno. Važno je istaći, borba za pravo LGBTIQ osoba je borba za prava. Mi smo jedini protest koji mora platiti dodatne mjere osiguranja. Ne pristajemo da plaćamo za sigurnost“, rekao je Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa. Dodao je da LGBTIQ osobe u BiH insistiraju da se riješi pitanje istospolnih zajednica jer su ti ljudi pravno neprepoznati. On se osvrnuo i na napad na LGBTIQ osobe i aktiviste prije tri mjeseca u Banjaluci ističući da je nakon njega potreba za protestom i savezništvom postala još veća.

Foto: Oslobođenje/Senad Gubelić

„Ne dozvolimo da politike zastrašivanja prevladaju. Napad u Banjoj Luci treba biti okarakterisan kao zločin iz mržnje, a napadači sankcionisani”, rekao je Halilčević.

Uprkos porukama ljubavi i tolerancije, četvrta po redu Bh. povorka ponosa održava se u ozračju homofobije i netrpeljivosti.

Samo tri mjeseca ranije, grupa huligana i homofoba napala je LGBTIQ aktiviste u Banjaluci, a napad su svojim govorom mržnje “ozvaničili” i pojedini političari u Republici Srpskoj.

Ni Sarajevo nije ostalo imuno na verbalne osude i uskraćivanje podrške Povorci ponosa.

GRADONAČELNICA ODBILA ZAHTJEV

Dok je malo koga iznenadila činjenica da je Rijaset Islamske zajednice u BiH verbalno osudio njeno održavanje u Sarajevu, ali pozivajući građane da se suzdrže od nasilja, za građansku javnost Bosne i Hercegovine najveće razočarenje predstavlja stav gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Veče uoči održavanja povorke ona je odbila zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, kao simbolični znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama. Iz Gradske uprave, na čijem čelu je Karićeva, organizatorima je stigao šturi odgovor da se zahtjevu ne može udovoljiti. Kako su naveli iz Bh. povorke ponosa – odgovor je došao bez ikakvog zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja ili pozivanja na odgovarajući pravilnik.

Foto: N1

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je gradonačelnicu Sarajeva da pojavljivanjem na povorci ponosa podrži LGBTIQ zajednicu u BiH i borbu za njihova prava.

I dok se gradonačelnica Sarajeva nije htjela zamjeriti većinskom, desno orjentisanom biračkom tijelu koje se protivi povorci, dvojica njenih partijskih kolega, Saša Magazinović i Vojin Mijatović otvoreno su podržali povorku ponosa.

Što se tiče partija u Kantonu Sarajevo i odnosa prema povorci ponosa te generalno podršci LGBTIQ osobama, vladajuća koalicija je podijeljena. Naša stranka ih podržava, SDP je podijeljen unutar sopstvene stranke, a NIP i opoziciona SDA su protiv.

BEZ INCIDENATA, ALI UZ GOVOR MRŽNJE

Prethodne povorke ponosa u Sarajevu protekle su bez incidenata, ali uz neizostavne govore mržnje, što su potvrdili brojni monitorinzi uoči povorki.

Podsjetimo, prva povorka održana je u septembru 2019. godine pod sloganom „Ima izać'“ i protekla je bez ijednog incidenta.

Pretposljednja povorka ponosa održana je u junu prošle godine, a moto joj je bio „Porodično okupljanje“  čime se nastojala skrenuti pažnja na značaj podrške porodice Queer osobama.

Ovogodišnja, četvrta po redu Bh. povorka ponosa održava se pod sloganom „Ponosno zajedno“, a centralna tema je savezništvo.

„Povorka ponosa daje vidljivost problemima sa kojima se suočava LGBTI zajednica u našem društvu, ali akcentira i probleme svih marginaliziranih skupina u BiH. Želimo biti platforma solidarnosti i savezništva za sve“, rekla je članica organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Dina Bajrektarević u intervjuu za Valter.

I u izvještaju organizacije Human Rigts Watch za prošlu godinu skreće se pažnja na diskriminaciju LGBTIQ osoba u BiH. Nakon prošlogodišnje posjete Bosni i Hercegovini, visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je problem diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, pola i seksualne orijentacije, te izrazila zabrinutost zbog pristupa obrazovanju, socijalnoj zaštiti i pravima Roma i osoba s invaliditetom.

U ovom izvještaju se takođe navodi da je za prvih osam mjeseci 2022. godine Sarajevski otvoreni centar zabilježio osam incidenata podstaknutih mržnjom prema LGBTQ osobama, od kojih su svi bili fizički napadi.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.